Jest przysłowie – „Jedz codziennie jedno jabłko, a lekarz nie będzie ci potrzebny”! Jabłka są zdrowe, smaczne i świetnie wspomagają dietę. Jedzmy ich więcej, nie tylko w standardowej postaci. Wypróbuj nasze przepisy na owocowe zupy z jabłek!

Zupa z jabłek

Przepisy na zupy z jabłek. Najlepsze zupy z jabłek

Jabłka to samo zdrowie. Koniecznie włącz te owoce do swojego codziennego jadłospisu. Jeśli masz ochotę na eksperymenty, wypróbuj nasze przepisy na zupy owocowe. Możesz je podawać na ciepło i na zimno!

Kremowa zupa jabłkowa

Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, dodaj pół łyżki cukru oraz sok z jednej cytryny. Kiedy ta mieszanina chwilę się podgotuje, dodaj laskę cynamonu oraz gwiazdę anyżu. Gotuj kolejne 10 minut. W tym czasie umyj, obierz i pokrój w kostkę 2–3 jabłka. Wrzuć do gotującej się wody i poczekaj aż będą miękkie. Wtedy zmiksuj je na gładko. Do zmiksowanych jabłek wlej opakowanie jogurtu naturalnego. Ciepłą zupę podawaj posypaną cynamonem!

Krem jabłko–por

Potrzebujesz marchewką, pora, kilka małych ziemniaków, 2–3 jabłka oraz masło i sok jabłkowy. Umyj, obierz i pokrój marchewkę, pora, jabłka oraz ziemniaki. Białe części pora podsmaż przez chwilę na maśle. Dodaj po chwili marchewkę, jabłka i przygotowane ziemniaki. Zalej wodą i dopraw do smaku solą, pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je w blenderze. Ponownie dopraw, możesz wsypać odrobinę gałki muszkatołowej.

Prosta zupa jabłkowa

Umyj, obierz i wytnij gniazda nasienne z 3–4 jabłek. Pokrój je w drobną kostkę. Zalej tak przygotowane jabłka dwiema szklankami wody. Dodaj pół szklanki cukru oraz sok z jednej cytryny i kilka goździków. Gotuj do momentu, aż owoce będą miękkie. Możesz doprawić zupę jogurtem naturalnym, podawać ją z makaronem lub ryżem. Tuż przed podaniem posyp cynamonem!

Smacznego!

źródło: fakt.pl