Zupa szczawiowa wg przepisu Ewy Wachowicz, podawana z jajkiem na twardo to klasyka kuchni polskiej. Nie wiesz jak ją ugotować? Przekonaj się, że zrobienie zupy szczawiowej to żadna trudność.

Składniki

  • szczaw umyty i pokrojony na drobno (ewentualnie, poza sezonem, szczaw ze słoika)
  • warzywa młode (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
  • sól, pieprz
  • ziemniaki pokrojone w kostkę
  • kawałek wędzonki ok. 25 do 30 dkg
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • śmietana zakwaszana

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mięso i warzywa gotujemy w bulionie, dodajemy pokrojone ziemniaki i po kilku minutach dodajemy szczaw, uprzednio sprawdzając, czy pozostałe składniki są już miękkie.
  2. Gotujemy i doprawiamy do smaku, jajka obieramy i kroimy w poprzek na pół lub kostkę i wrzucamy do ugotowanej już zupy.
  3. Nalewamy zupę z jajkiem na talerz i nakładamy łyżkę śmietany.

Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole

źródło: se.pl