Z tym starym przepisem przygotujesz pyszne gołąbki z ziemniaków. To sekretna receptura mojej babci

Często w Pysznościach dzielę się przepisami, które w mojej rodzinie przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

I tym razem będzie to tajemnicza receptura mojej babci Klementyny na pyszne gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem. Po prostu palce lizać!

Będziesz potrzebować:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebuli
  • ugotowanej kapusty białej
  • jajka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szklanki śmietanki 12%
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła

Krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od podsmażenia na patelni boczku z cebulą. Jednocześnie ugotuj liście kapusty.
  2. Kiedy mieszanka z patelni będzie już gotowa, zdejmij ją z palnika i dodaj starte na tarce ziemniaki, majeranek, sól, pieprz oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Powstałą mieszankę umieść w ugotowanych liściach kapusty, po czym zwiń jak tradycyjne gołąbki z ryżem.
  4. Z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 6 gołąbków. Ułóż je w formie do pieczenia. Na wierzchu umieść kawałki masła, a następnie zapiekaj przez godzinę w piekarniku (temp. 170 stopni Celsjusza).
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Aby to zrobić, połącz ze sobą: śmietankę, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
  6. Sos rozprowadź na gołąbkach i zapiekaj prze kolejne 15-20 minut.

Smacznego!

1

źródło: pysznosci.pl

Share