Śledzie w śmietanie od dawien dawna goszczą na wigilijnym stole. Są jedną z naszych ulubionych przystawek, smakują wyśmienicie i zaostrzają apetyt. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie.

Rzeczy, których potrzebujesz
* 250 g śledzi matiasów
* 1 dość duża cebula
* 3 ogórki konserwowe
* 1 duże kwaskowe jabłko
* szczypta posiekanej natki pietruszki
* przyprawy: cukier, biały pieprz, ocet
* 1 szklanka śmietany 18%
* 3 łyżki majonezu

Śledzie moczymy przez co najmniej dwie godziny w mleku. Po dwóch godzinach dobrze jest je spróbować. Jeśli będą nadal zbyt słone, wówczas najlepiej jest je potrzymać kolejne pół godziny i znów spróbować. Jeśli śledzie są bardzo słone, wówczas można trzymać je w mleku nawet do czterech godzin. Niektórzy moczą śledzie w przegotowanej wodzie, jednak śledzie moczone w mleku są dużo delikatniejsze w smaku.

Po pomoczeniu śledzi należy je osuszyć, pokroić na paski (w zależności od nas mogą być 1-3 cm). Pokrojone śledzie skrapiamy octem (jeśli ktoś nie lubi octu, to można zamiast niego użyć soku z cytryny) i posypujemy pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na bok.

Cebulę, ogórki i jabłko teraz kroimy na drobniutką kosteczkę. Mieszamy je z majonezem i śmietaną, a następnie dodajemy cukru do smaku.

Śledzie zalewamy sosem, wkładamy do lodówki i pozostawiamy na dobę, aby się przeżarło. Najlepiej jednak te śledzie będą smakować po 2-3 dniach.

źródło: interia.pl