​Fiołek ma intensywnie pachnące, fioletowe lub białe kwiaty. Stosuje się je w zapaleniu i nieżycie oskrzeli, w suchym uporczywym kaszlu, anginie, astmie, również po przebytych infekcjach, gdyż regeneruje śluzówkę i pomaga na suchość w gardle.

Warto uprawiać je w ogrodzie

Działa delikatnie napotnie, więc może być stosowany w leczeniu przeziębienia i grypy. Kwiaty zbieramy do końca kwietnia.

Składniki: 100 g kwiatów fiołka (fioletowych), 500 ml wody, 500 g cukru, sok z cytryny

Jak przygotować: kwiaty fiołka wonnego zebrane w słoneczny dzień, w godzinach przedpołudniowych, opłucz i delikatnie odsącz. Wsyp do emaliowanego garnka, zalej gorącą wodą i odstaw do ostygnięcia. Odcedź, odciśnij kwiaty. Do naparu dodaj cukier i lekko podgrzej, mieszając, żeby się rozpuścił. Dodaj po kropli sok z cytryny. Syrop wlej do wyparzonych butelek lub słoików i zapasteryzuj.

Jak stosować: zażywaj przy infekcjach i bólach głowy: dorośli – po 1 łyżce 2 do 3 razy dziennie, dzieci po 1 łyżeczce 2 razy w ciągu dnia. Możesz też stosować profilaktycznie po 1 łyżce dziennie, dodając do herbatek ziołowych, w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Syrop zażyty wieczorem zapewni ci spokojny, regenerujący sen.

źródło: styl.pl