Uwaga! Zdrowe produkty, które mogą Ci poważnie zaszkodzić. Sprawdź skład produktów.

Do wielu produktów dodawane są barwniki. Te pochodzenia naturalnego uważamy za nieszkodliwe, ale niestety są takie, które stanowią dla nas niebezpieczeństwo. Żywność ze szkodliwymi substancjami i barwnikami jemy na co dzień. Warto czytać etykiety i ograniczać produkty, które zagrażają naszemu zdrowiu.

Barwniki zwierzęce:
Koszenila (E120) to naturalny czerwony barwnik, pochodzenia zwierzęcego, który jest szkodliwy. Jest otrzymywany z owadów. Może wywołać alergię, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Może występować w koncentratach, mrożonych deserach i ogórkach konserwowych.

Barwniki roślinne:

Indygotyna I (E132) to niebieski barwnik, który może uwalniać histaminę. Może wywołać alergię i nasilić objawy astmy. Co zawiera E132 ? W napojach, słodyczach, herbatnikach i lodach.

Karoteny (E160a) i beta-apo-8’karotenal (E160e) to barwniki czerwonopomarańczowe. Są źródłem witaminy A. Jeśli spożyje się zbyt dużą ilość tych barwników, mogą pojawić się żółte przebarwienia na skórze. Występują one w margarynie, dżemach, serach, jogurtach, musztardzie i lodach.

Annato (E160b) to brązowy barwnik. Po jego spożyciu mogą pojawić się alergia oraz kłopoty z sercem. E160b uważany jest też za rakotwórczy. Barwnik ten jest w margarynach, serach, lodach i olejach.

Barwniki pseudoroślinne:

Karmele (E150a, E150b, E150c i E150d) uznaje się naturalne barwniki, chociaż powstają dopiero w trakcie ogrzewania produktu. Nadają brązową barwę. Mogą przyczyniać się do powstania problemów jelitowych i uważane są za rakotwórcze. W związku z tym, w kilku stanach USA są zakazane. Mogą występować w czekoladzie, ciemnych sosach, marynatach, alkoholach i pieczywie, napojach, lodach, dżemach, cukierkach i jogurtach.

E153 to czarny węgiel drzewny. Ten barwnik jest zakazany w USA, ze względu na to, że może być rakotwórczy. Znajduje się w wyrobach cukierniczych i w skórce sera.

Te barwniki uzyskiwane z roślin natomiast nie powinny budzić obaw. Mogą nawet przynieść korzyści zdrowotne naszemu organizmowi: kurkumina (E100), ryboflawina (E101), chlorofil (E140), kompleksy miedzi z chlorofilem (E141), ester etylowy kwasu-apo-8-karotenowego (E160f), ekstrakt z papryki (E160c, inaczej kapsorubina lub kapsantyna), likopen (E160d), luteina (E161b), betanina (E162) i antocyjany (E163).

źródło:fakt.pl