Panga to ryba tania i ciesząca się popularnością. Niestety, jest to jeden z najgorszych wyborów, jeśli chodzi o ryby. Nie powinno się jej podawać szczególnie dzieciom, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

1. Panga – tania ryba słodkowodna
Filety z pangi, ze względu na swój łagodny smak i brak specyficznego ”rybiego” zapachu, są często wybierane jako ryby dla dzieci. Wbrew pozorom to najgorszy wybór ryby, na jaki możemy się zdecydować.

Wielu z nas myśli, że panga jest rybą morską, a to nieprawda. Ryby te hodowane są w słodkiej wodzie. Miejscem występowania pangi jest rzeka Mekong, ale do sprzedaży trafiają zwykle pangi hodowlane. Hodowla tej ryby pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego nie powinno się podawać pangi dzieciom?

2. Panga – ryba hodowana w strasznych warunkach
Panga hodowana jest w niewielkich basenach, w których znajduje się mnóstwo ryb. Z tego względu, są one dużo bardziej zanieczyszczone, a sama ryba nie ma odpowiednich warunków do wzrostu i rozwoju.

Wymusza to na hodowcach stosowanie antybiotyków i hormonów, żeby utrzymać narybek i dorosłe osobniki we względnie dobrej kondycji. Najpierw sztucznie pobudza się tarło tych ryb, a potemfaszeruje się je chemicznymi środkami. Sposób karmienia pangi jest równie kontrowersyjny.

3. Panga – ryba z klatki
Jeśli panga pływa w basenie, to można powiedzieć, że ma dużo szczęścia. Zwykle ryby zamykane są w klatkach, w których mają ograniczoną zdolność poruszania się. Ryby karmione są sztucznymi, wysokoenergetycznymi paszami, ponieważ hodowcom zależy na jak największym wzroście w możliwie jak najkrótszym czasie.

4. Panga – najbardziej zanieczyszczona ryba
Ze względu na stan wód, w których hodowana jest panga, do jej mięsa przenikają szkodliwe zanieczyszczenia, m.in. metale ciężkie, takie jak rtęć. To jedna z najbardziej podatnych na zanieczyszczenie ryb. Dodatkowo w mięsie mogą gnieździć się pasożyty, które ciężko zobaczyć.

5. Panga – pełna szkodliwych dodatków
Oprócz antybiotyków, hormonów i metali ciężkich (jakby tego było mało), mięso pangi szprycowane jest również substancjami wiążącymi wodę. Po zamrożeniu filety są cięższe niż normalnie, a mięso wydaje się być bardziej jędrne i soczyste.

6. Panga – wartości odżywcze
Biorąc pod uwagę proces hodowli pangi, nie możemy się spodziewać, że w mięsie tej ryby znajdziemy jakiekolwiek substancje odżywcze. Panga zawiera niewielkie ilości wartościowych substancji, których często szukamy w rybach.

Ma bardzo niewiele nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, wapnia czy magnezu. Zawiera sporo witaminy B12, ale na tym kończą się jej zalety.

Jeśli zależy nam na zdrowych i bogatych w substancje odżywcze rybach, powinniśmy jak najszybciej wykreślić pangę ze swojej listy zakupowej. Zwłaszcza, jeśli filety chcemy podawać dzieciom.
źródło: parenting.pl