Truskawki psują się bardzo szybko. Oto porada jak utrzymać je świeże przez kilka tygodni

Każdy z nas wie, że powinniśmy jeść świeże owoce i warzywa codziennie, wiele osób uważa, że aby to osiągnąć, trzeba codziennie chodzić do sklepu.

Większość z nas robi zakupy raz na tydzień. Świeże produkty wyglądają ładnie, gdy je kupujemy, ale kilka dni później tracą swój urok i często nie nadają się do spożycia.

To dotyczy też owoców leśnych. Niedługo rozpocznie się sezon na truskawki. Te psują się wyjątkowo szybko.

Niedawno trafiliśmy na sztuczkę, która sprawi, że możemy cieszyć się świeżutkimi truskawkami, ale też i innymi owcami o wiele dłużej.

1

Truskawki to świetne owoce. Nadają się do naprawdę wielu rzeczy, jednak nie potrzeba dużo czasu, aby zaczęły się psuć. Ten trik jest prosty i działa bezbłędnie. Potrzebujesz tylko miski, nieco wody i białego octu. Wystarczy chwila czasu, aby sprawić, że truskawki będą świeże dłużej.

2

Wrzuć truskawki do miski i zalej je mieszanką 1:5 octu z wodą. Pozostaw na kilka minut.

Ocet pozbędzie się wszelkich bakterii i zarodników pleśni.

Gdy wyciągniesz truskawki z miski, osusz je papierowym ręcznikiem, aby nie pozostała na nich żadna wilgoć.

Ta sztuczka działa również z innymi owocami leśnymi, jak maliny czy jeżyny.

źródło: polubione.com