Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Marnujemy bardzo dużo jedzenia. Przeciętna, 4-osobowa rodzina wyrzuca miesięcznie do kosza produkty o wartości 200 złotych. Przekroczenie terminu ważności to jeden z głównych powodów, dlaczego pozbywamy się żywności. Nie zawsze jednak jest ona wyznacznikiem świeżości produktów. Jest wiele takich, które możemy spożywać mimo jej upływu.

Czy można spożywać produkt po upływie daty ważności?

Po upływie daty ważności sprzedaż produktu jest nielegalna. Ale to nie oznacza od razu, że produkt ten nie nadaje się do jedzenia. Wszystko zależy od konkretnego produktu, który musi spełniać kilka warunków. Przede wszystkim data podana na opakowaniu obowiązuje w wypadku takiego jedzenia, któremu producent ściśle określił warunki przechowywania. Jeśli czytamy, że trzeba restrykcyjnie traktować zalecenia dotyczące temperatury, dostępu do światła i wilgoci, musimy rygorystycznie przestrzegać też zaleceń dotyczących terminu przydatności. W produkcie są widocznie składniki, które w łatwy sposób mogą się popsuć. Dat wypisanych na opakowaniach nie powinny przekraczać osoby z problemami zdrowotnymi (dotyczy to zarówno cierpiących na problemy żołądkowe, jak i ogólne dolegliwości związane z osłabieniem organizmu), a także osoby starsze, małe dzieci i kobiety w ciąży. Jeśli jednak nie należy się do żadnej z tych grup, można potraktować daty z opakowań bardziej liberalnie.

Jakie konkretnie produkty szybko się nie zepsują?

Dwa miesiące dobre do spożycia będą: płatki kukurydziane, suche ciastka, olej, czekolada, masło orzechowe i czekoladowe.

Rok spokojnie wytrzymają suche produkty: makaron, mąka, biały ryż, sól, cukier, kawa, herbata.

Ryż brązowy, ze względu na wyższą zawartość oleju, przechowuj nieco krócej, 6-8 miesięcy.

Nieograniczony termin ważności mają: miód, alkohol co najmniej 40-procentowy oraz nieotwarty syrop klonowy (otwarty też się nie zepsuje, ale musisz go trzymać w lodówce).

Czy mleko można spożywać po upływie terminu ważności?

Im mniejsza w nim zawartość tłuszczu, tym wolniej się psuje. Chude i półtłuste mleko powinno być dłużej świeże. Zepsute mleko ma kwaśny zapach i pojawiają się w nim charakterystyczne grudki. To właśnie te czynniki – nie nadrukowana data, powinny być brane pod uwagę przy wyrzucaniu opakowania mleka.

Podobnie jest w przypadku masła – ono również może wytrzymać w naszej kuchni dłużej niż zapewnia producent. Należy jednak wziąć pod uwagę sposób jego przechowywania – masło trzymane przez cały czas w lodówce, może być świeże nawet tydzień po upływie daty ważności, ale jeśli przechowujemy je w cieple, zjełczeje jeszcze przed wybiciem określonej na opakowaniu godziny. Przesadziliście z zapasami masła i widzicie, że nie uda się go w całości wykorzystać? Możecie je zamrozić i w ten sposób przechowywać nawet 2-3 miesiące.

źródło:fakt.pl