Te babeczki są niesamowite. Zróbcie małe arcydzieła cukiernicze we własnej kuchni

Co zachwyca łasuchów? Oczywiście deser, który jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla wzroku. Babeczki, które Wam prezentujemy, spełniają oba kryteria! Podajemy listę składników na 24 sztuki:

Ciasto:

  • 250 g margaryny,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 500 g mąki,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 125 ml mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szklanka wiśni.

Krem:

  • pół litra mleka,
  • 100 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego.

Dodatkowo należy przygotować 100 g gorzkiej czekolady na polewę. Poniżej zobaczycie, jak zrobić pyszne babeczki krok po kroku 🙂

Najpierw podgrzewamy mleko. W misce mieszany cukier i budyń w proszku z odrobiną mleka.

1

Gdy mleko zagotuje się, wlewamy zawartość miseczki do garnka.

2

Cały czas mieszamy, a następnie zostawiamy budyń do ostudzenia.

3

Zabieramy się za ciasto – w misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto pomijając mąkę i kakao.

4

Ubijamy.

5

Teraz dodajemy mąkę…

6

I ponownie ubijamy, ale początkowo na niskich obrotach. Potem można zwiększyć moc.

7

Mokrą łyżeczką (by nie przyklejało się do niej ciasto) nakładajcie ciasto na foremki do pieczenia.

8

Do reszty ciasta dodajemy kakao i znowu miksujemy.

9

Nakładamy na każdą babeczkę porcję ciemnego ciasta.

10

Na koniec układamy po 3-4 wiśnie na każdej babeczce (pamiętajcie porządnie odsączyć owoce!). Wkładamy babeczki do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 15-20 minut.

11

W międzyczasie dodajemy masło do budyniu i ubijamy.

12

Po wyjęciu z piekarnika, trzeba schłodzić babeczki, by nie rozpuścił się krem.

13

Ozdabiamy babeczki kremem 🙂

14

A na sam koniec polewamy je roztopioną, gorzką czekoladą.

15

Gotowe! Wyglądają bardzo apetycznie, prawda? 🙂

16

Wyglądają smakowicie, prawda? Udostępniajcie dalej! 🙂

źródło: smaczne.to