Ta sałatka zaskakuje wyrazistym smakiem i chrupkością. Letnia sałatka z surowym kalafiorem i ogórkiem małosolnym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Letnia sałatka z surowym kalafiorem i ogórkiem małosolnym to pyszne połączenie. Sałatka zaskakuje wyrazistym smakiem i chrupkością. Sałatkę można wzbogacić o jajko ugotowane na twardo, wtedy sałatka podana z pełnoziarnistym pieczywem będzie pysznym posiłkiem zaspokajającym potrzeby naszego organizmu. Sałatka uboższa o jajko idealnie pasuje do grillowanego mięsa. Wypróbujcie przepis na letnią sałatkę z surowego kalafiora z ogórkiem małosolnym i cieszcie się urokami lata. Trwa przecież tak krótko.

Składniki:
1 mały kalafior

6 ogórków małosolnych

4 jajka ugotowane na twardo

pół pęczka natki pietruszki

Na sos:

4 łyżki majonezu

4 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:
1. Kalafior umyć w osolonej wodzie, aby uniknąć niespodzianek w postaci owadów.

2. Kalafior podzielić na różyczki, łodygi pokroić drobno.

3. Ogórki przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki.

4. Gotowane jajka pokroić w kostkę.

5. Natkę pietruszki posiekać drobno.

6. Ząbek czosnku rozetrzeć ze szczyptą soli. Wymieszać z majonezem i jogurtem.

7. Do sosu dodać cukier i sok z cytryny, dobrze razem rozetrzeć.

8. Warzywa wymieszać razem, zalać sosem i ponownie wymieszać. Okryć folią spożywczą lub po prostu przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

źródło: beszamel.se.pl