Świąteczne kuleczki z zaledwie 4 składników. Są takie dobre, że od razu będziesz chciał dokładkę.

Nie ma czegoś takiego, jak nadmiar bożonarodzeniowej dobroci. Szczególnie gdy mówimy o słodkościach.

Oto świetny przepis, który sprawia, że od razu leci ślinka i co najlepsze, nie potrzebujesz nawet piekarnika.

Składniki
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki masła orzechowego
400 g roztopionej białej czekolady
posypka (opcjonalnie)

Instrukcje
#1. Połącz masło orzechowe, masło oraz cukier puder i dokładnie wymieszaj.

#2. Zroluj kulki. Zwykle robi się je w miarę małe, bo są dość ciężkie. Dzięki temu Twoi goście będą mogli spokojnie wziąć naraz więcej niż 1 kuleczkę. Umieść je w zamrażarce na około 30 minut. To sprawi, że zachowają kształt, gdy obtoczysz je w czekoladzie.

#3. Czekoladę połam, wrzuć do miski i roztop w mikrofalówce. Uważaj, aby jej nie przypalić, bo nie będziesz mógł jej użyć.

#4. Zanurz kuleczki pojedynczo w czekoladzie. Przy pomocy widelca roluj je dookoła, aż całe będą pokryte czekoladą. Następnie obrzuć posypką.

#5. Włóż je z powrotem do lodówki, aż czekolada stężeje. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

To świetna opcja na wszelkie imprezy, więc lepiej przygotuj od razu dwa razy więcej.

Jeśli wolisz mniej słodką opcję, użyj ciemniejszej czekolady. Masło orzechowe możesz też zamienić na jakikolwiek inny krem do smarowania.

źródło: polubione.com

Share