Składniki

  • 2 sprawione karpie
  • 2 całe cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 szkl. bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • 3–4 jajka
  • 50 ml jasnego piwa
  • mąka pszenna do panierowania
  • 1 puszka czerwonego kawioru
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

1. Sprawione karpie umyj, osusz, wytnij z nich filety. Pokrój na równe kawałki. Skrop je sokiem z cytryny. Posyp solą oraz pierzem cytrynowym. Odstaw na godzinę, by ryba przeszła smakiem przypraw. Potem każdy kawałek karpia oprósz mąką. Następnie panieruj w jajkach roztrzepanych z piwem i bułce tartej wymieszanej ze skórką cytrynową. Nadmiar panierki delikatnie strzepnij.

2. Rybę ułóż w formie. Obłóż kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40 minut. Przed podaniem na każdym kawałku ryby połóż odrobinę kawioru.

źródło: interia.pl