Śledzie z suszonymi śliwkami według przepisu Ewy Wachowicz mogą sprawić, że nawet osoby nie przepadające za śledziami zakochają się w nich. Aromatyczny sos, słodkawy i dymny, doskonale komponuje się z soloną rybą.

Składniki

  • ½ kg płatów śledziowych
  • 200 g śliwek suszonych w dymie
  • garść migdałów (bez skórki)
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).
  2. Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym.
  3. Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.

źródło: beszamel.se.pl