Skąd się bierze szara otoczka na żółtku ugotowanego jajka

Sina otoczka na żółtku ugotowanego jajka wygląda nieestetycznie. Co można zrobić, żeby się nie pojawiła? Podpowiadamy.

Ugotowaliśmy właśnie jajka, ostudziliśmy je, a po przekrojeniu się okazuje, że wokół żółtka z wierzchu widać szarą obwódkę. Też to znasz? Można tego uniknąć i to naprawdę prostsze, niż myślisz.

Wszystko przez zbyt długie gotowanie jajek. Jeśli sądzisz, że te na twardo powinno się gotować 10 minut, to tu tkwi twój problem. To właśnie przez zbyt długie gotowanie, wokół żółtka powstaje nieestetyczna obwódka. Unikniesz jej, gotując jajka krócej. Jak to robić, by uzyskać odpowiednią konsystencję żółtka?

Idealne jajko na twardo

1

Jajko włóż do garnka i zalej wodą tak, by je przykryła. Wsyp około pół łyżeczki soli. Zapobiegnie nadmiernemu wypływaniu białka, jeśli skorupka popęka. Ustaw garnek z jajkiem na średnim ogniu. Od momentu zagotowania wody, gotuj jajko jeszcze przez 7-8 minut (mniejsze trochę krócej, większe dłużej). Następnie zdejmij garnek z ognia, ostrożnie odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, by je schłodzić i zatrzymać proces gotowania.

Jajko „na półtwardo”

2

Jeśli wolisz jajka, w których żółtko nie jest do końca ścięte, skróć nieco czas gotowania. 5-6 minut w zupełności wystarczy. Podobnie, jak w przypadku jajek na twardo, te mniejsze trzeba gotować krócej (małym wystarczą nawet 4 minuty).

źródło: ugotuj.to

Share