Prosty i pyszny przepis. W ciągu zaledwie 7 dni pomidory kiszone będą gotowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kiszone pomidory są niezwykle popularne na Białorusi, Ukrainie i w Rosji. Kiszenie wszystkich warzy (łącznie z arbuzem) to wschodni zwyczaj, u nas nieco zapomniany. A szkoda, bo to bardzo dobry sposób na zachowanie składników odżywczych w warzywach. Ukiszone pomidory smakują, jak sałatka ze świeżych warzyw. W zależności od tego, czy doda się więcej czosnku, czy kopru, odpowiedni smak będzie dominować. Za wschodnią granicą kiszone pomidory podaje się na zakąskę. Już dziś zakiś pomidory na zimę według sprawdzonego przepisu!

Składniki
2 kg mięsistych, podłużnych lub okrągłych, jędrnych pomidorów

8 ząbków czosnku

4 gałązki kopru

4 listki porzeczki lub wiśni

4 kawałki świeżego chrzanu

po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

4 liście laurowe

2 litry wody

4 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

1. Pomidory umyć i delikatnie nakłuć wykałaczką.

2. Kłaść do słoików jak ogórki wraz z przyprawami.

3. Zagotować wodę z solą, gorącą zalać pomidory, ponad powierzchnię warzyw.

4. Zamknąć słoiki.

5. Pozostawić na tydzień w kuchni, aby zaczęły fermentować. Po około 7 dniach burzliwa fermentacja ustanie. Wtedy można ich spróbować. Przechowywane w chłodnym miejscu zachowują jędrność przez 2 miesiące.

6. Jeśli chcecie zachować ich smak na dłużej, możecie je pasteryzować 15 min. w piekarniku w temperaturze 85ºC. Słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

źródło: beszamel.se.pl