Wypróbuj przepis na gołąbki z dorszem inspirowany pomysłami Magdy Gessler. Zamiast mięsa i ryżu Magda Gessler proponuje farsz przyrządzony z ryby i kaszy jęczmiennej. Gołąbki z dorsza Magdy Gessler mogą być ciekawą odskocznią od tradycyjnych gołąbków, a kto wie, może niedługo je nawet zastąpią? Oto sposób przygotowania.

Składniki:

1 włoska kapusta
0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
150 g kaszy jęczmiennej
4 białe cebule
1 litr rosołu warzywnego
Sok z jednej cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

1. Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty. Parzymy je w dużym garnku z wrzącą i osoloną wodą.
2. Rybę umyć, oczyścić i zmielić. Pamiętajmy o usunięciu skóry!
3. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć sok. Dodajemy do ryby.
4. Teraz przygotowujemy kaszę jęczmienną (gotujemy wg przepisu na opakowaniu) i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.
5. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Tak zawinięte gołąbki smażymy na patelni do zarumienienia (z obu stron).
6. Układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok 20 minut i gotowe!

źródło:beszamel.se.pl