Dorsz w zielonym sosie z porów według Magdy Gessler to pyszne danie dla każdego. Soczysta ryba i doskonały sos, a do tego puree ziemniaczane z chrzanem idealnie pasują do siebie. Kulinarna celebrytka zaproponowała dorsza w portugalskim sosie z porów podczas „Kuchennych rewolucji” w restauracji Fregata w Koszalinie.

Przepis pochodzi z książki „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” wydawnictwa Znak.

Składniki
Ryba:

1 kg filetu z dorsza ze skórą

1 łyżka mąki pszennej

2 cytryny

3 łyżki cukru

olej

sól

Sos:

1 duży por

200 ml śmietany 18%

100 g masła

1 łyżka mąki pszennej

200 ml białego wytrawnego wina

kilka gałązek tymianku

sól, mielony biały pieprz

Przygotowanie krok po kroku:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką.

3. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor.

4. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10–15 minut.

5. Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.

6. Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem. Udekoruj świeżym tymiankiem.

źródło: beszamel.se.pl