Przepis na tę surówkę pochodzi prawdopodobnie starożytnego Rzymu. Niezwykle smaczna surówka

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka coleslaw to popularna surówka – dodatek do dań obiadowych czy dań z grilla. Przygotowuje się ją szybko, łatwo i z niedrogich składników.

Składniki
1/4 główki białej kapusty

mała marchewka

mała cebula

1/2 szklanki majonezu (lub jogurtu naturalnego)

2 łyżki mleka

łyżka cukru pudru

2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

sól

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

Białą kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie obieramy i ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Majonez, mleko, cukier puder, ocet, sok z cytryny i koperek mieszamy.

Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do niej marchew, cebulę, sos, koperek i mieszamy.

Colesława doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem sałatkę należy schłodzić – minimum godzinę w lodówce.

Sałatka coleslaw to popularna w wielu krajach surówka obiadowa. Można ją spotkać w wielu restauracjach, także tych serwujących fast foody. Łatwo kupić ją w wersji gotowej, jednak wystarczy przeczytać etykietę, aby się przekonać, że gotowa surówka zawiera dużo konserwantów, sztucznych aromatów i dodatków smakowych.

Przepis na surówkę coleslaw pochodzi prawdopodobnie ze starożytnego Rzymu, a jej nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). Jej podstawowym składnikiem jest biała kapusta. Dodatki różnią się według różnych wersji przepisu, ale najczęściej dodawana jest tarta marchewka, jabłko i kukurydza lub ananas. Sos to mieszanka majonezu, musztardy i octu.

źródło: beszamel.se.pl