Mielone z gotowanego kurczaka i gotowanych ziemniaków to oszczędny przepis na potrawę w duchu zero waste. Nie wyrzucamy, ale twórczo przetwarzamy nadwyżki jedzenia! Mielone z kurczaka i ziemniaków to mięciutkie i puszyste kotlety, które pokocha cała rodzina.

Mielone z gotowanego kurczaka i ziemniaków to oszczędny przepis na zagospodarowanie mięsa z rosołu lub niedzielnej pieczeni. W przepisie z powodzeniem można użyć pieczonego kurczaka, szczególnie piersi lub pieczonego indyka.

Tak przygotowane mielone z gotowanego kurczaka i gotowanych ziemniaków świetnie pasuje nie tylko na obiad, ale również na kolację.

Składniki dla 4 osób:

500 g mięsa kurczaka gotowanego lub pieczonego

500 g ugotowanych ziemniaków

3 jajka

2 łyżeczki tymianku

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

1. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

2. Mięso z ziemniakami przepuścić przez maszynkę, wymieszać z surowymi jajkami, posiekanym czosnkiem i przyprawami.

3. Formować kotlety, jak mielone. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.

4. Następnie ułożyć na patelni, podlać 2 łyżkami wody, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut.

5. Podawać z gotowanymi warzywami i surówkami.

źródło: beszamel.se.pl