Uwielbiasz ciasta, a na święta chcesz przygotować nowy, ale sprawdzony przepis? Proponujemy ciasto Coca-Cola, które doskonale sprawdzi się jako pyszny deser na świątecznym stole. Zaskocz wszystkich nowym smakiem ciasta z popularnych składników.

Składniki
Na ciasto:

4 jajka,

1 szklanka mąki,

2 łyżki kakao,

2/3 szklanki cukru,

4 łyżki oleju,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Na krem:

150 g zmielonych orzechów

150 g pokruszonych herbatników

250 ml coli

150 g masła

100 g cukru pudru (u mnie nieco mniej bo dla mnie za słodkie

Na masę śmietanową:

1/2 l śmietanki 30%

cukier puder do smaku

3 łyżeczki żelatyny

oraz pół tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka oraz na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.

Mieszamy, na końcu dodajemy olej i colę.

Wylewamy na blachę (25×35) i pieczemy w 180°C przez 25 min. Studzimy.

Przygotowujemy krem. Zmielone orzechy łączymy z herbatnikami i zalewamy colą, mieszamy i odstawimy na 20 minut. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce masy herbatnikowej.

Pora na masę śmietanową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodajemy żelatynę.

Czekoladę ścieramy na tarce na wiórki.

Ciasto pokrywamy kremem z colą, wyrównujemy wierzch i kładziemy warstwę kremu śmietanowego, ponownie wyrównujemy, wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

źródło: beszamel.se.pl