Data oznaczająca przydatność do spożycia i cena to nie wszystko, na co powinniśmy zwrócić uwagę, kupując jaja. Przyjrzyjmy się też innym oznaczeniom – mogą one oznaczać, że dla hodowcy ważniejszy jest zysk niż dobro zwierząt, którym… obcinają nóżki i dzioby.

Wielkanoc to święto, którego symbolem jest jajko. Polacy w okresie wielkanocnym kupują i zjadają dużo więcej jajek niż w innych miesiącach.

W Twoim świątecznym koszyku znajdą się zapewne jajka oznaczone „trójką” (pierwsza liczba kodu na stempelku naniesionym na jajko). Dlaczego? Bo tych jest najwięcej na polskim rynku, a w supermarketach często nie można kupić innych. Tymczasem w „przemysłowych” hodowlach kur, z których pochodzą jajka z „trójką”, traktuje się ptaki w wyjątkowo niehumanitarny sposób.
Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.

Pod cyframi kryje się sposób hodowli kur. I tak jajka oznaczone cyfrą 3 pochodzą od kur hodowanych w sposób klatkowy, 2- ściółkowy, 1 – od kur hodowanych w sposób wolno wybiegowy. Najbardziej ekologiczne są jajka z zerem.

Te cyfry to wymóg Unii Europejskiej. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę co oznaczają.

Ponadto na skorupce możemy znaleźć informacje oznaczające nie tylko sposób hodowli. Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL), w którym znajduje się zakład produkujący jajka. Także oznaczenia zakładu, na który składają się: kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry). Istnieje również oznaczenie wagowe: XL – jajka bardzo duże: 73 g i więcej, L – duże, od 63g do 73 g, M – średnie: od 53 g do 63 g oraz S – małe, poniżej 53 g.

0 – chów ekologiczny. Kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu. Kury karmione są świeżą karmą, dodatkowo zjadają owady i rośliny. Takie jajka „od chłopa” mają najwyższą wartość odżywczą, a kury trzymane są wręcz w luksusie.

1 – chów wolno wybiegowy. Kura nośna hodowana w warunkach częściowo otwartych – z reguły zamyka się kury na noc. Chów wolno wybiegowy również jest korzystny dla zdrowia kur i jakości ich życia.

2 – chów ściółkowy. Kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, hali, ale może swobodnie poruszać się. Mówimy tu o wielkich halach, wyłożonych słomą, gdzie kury swobodnie przemieszczają się po pomieszczeniu. Jajka z dwójką znoszą kury mające własną grzędę i ściółkę. Na spacer nie mogą jednak liczyć. Nie jest im może tak wygodnie jak na wolnym powietrzy, ale mają ruch. Przede wszystkim mają nogi i dzioby….

Teraz najgorsze…

3 – chów klatkowy. Kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się, z reguły obcina się zwierzętom nóżki i dziób – celem jest maksymalizacja wydajności i zysku bez jakiejkolwiek troski o dobro zwierząt.

Jajka z trójką oznaczają, że kury, które je zniosły hodowane są w niewielkich klatkach po kilka sztuk. Panuje tam ogromny ścisk. Kury praktycznie nie mogą się ruszać. Dodatkowo otępiane są przez sztuczne światło. Przez warunki w jakich są hodowane żyją krótko. Karmione są często za pomocą sond, bo obcięte dzioby uniemożliwiają im normalne przyjmowanie pokarmu.

Jajka oznaczone trójką cieszą się ogromnym popytem. Są bowiem najtańsze. Konsumenci kupując je rzadko zastanawiają się z jakiej hodowli pochodzą i czy jest to żywność ekologiczna. Przede wszystkim wynika to z niewiedzy oraz korzystniejszej ceny jajek w stosunku do jajek z niższymi oznaczeniami. Jajka najlepsze, oznaczone numerem zero, kosztują 11 zł za 8 sztuk, podczas, gdy najpopularniejsze (i najgorsze) trójki kosztują połowę tej ceny – ok 4 zł za 10 sztuk.

źródło: bydgoszcz.naszemiasto.pl