Oto przepis na kalafiora zapiekanego z pysznym serowym sosem. Niezwykle smaczne jedzenie

Masz ochotę na smaczną kolację, ale nie masz na nią pomysłu? My mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na kalafiora zapiekanego z pysznym serowym sosem. To musi być pyszne. Przekonaj się sam.

Składniki
duży kalafior (lub 2 mniejsze),
150 ml śmietanki 30 proc.,
150 ml mleka,
150 dag ulubionego sera żółtego,
2-3 łyżki bułki tartej,
mała cebula,
ząbek czosnku,
natka pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
ulubione suszone przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon),
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
masło do wysmarowania formy.
Przepis
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obgotuj go lekko w osolonej wodzie (wystarczy 10 minut). W tym czasie przygotuj sos serowy. Mleko i śmietankę podgrzej, dodaj prawie cały starty na grubych oczkach tarki ser (zostaw trochę do posypania kalafiora przed pieczeniem) i wszystko wymieszaj. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy sos serowo-śmietanowy zgęstnieje, zdejmij garnuszek z ognia. W szklance wymieszaj ze sobą odrobinę wody oraz mąki ziemniaczanej, dodaj ją do sosu, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzej. Podgotowanego kalafiora ułóż w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym, dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodaj cebulkę z czosnkiem i wszystko zalej sosem śmietanowo-serowym. Posyp resztą tartego sera i łyżką bułki tartej. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!

źródło: kuchnia.wp.pl