Oto powód, dla którego już nigdy nie wyrzucisz ‚nitek’ z banana

Okazało się, że irytujące ‘nitki’ na bananach mają nazwę oraz cel. ci, którzy zawsze je wyrzucają – przestańcie!

Większość osób usuwa „nitki” z banana, gdy go obiera. Chociaż nie mają smaku i wydają się być bezużyteczne, to jednak są dobre dla zdrowia!

Są to wiązki łyka i są pełne potasu, błonnika, witamin A i B6, o czym pisze Huffington Post.

Wiązki znajdują się we wszystkich roślinach i odpowiadają za przenoszenie wszystkich wartości odżywczych, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Można więc powiedzieć, że to coś w rodzaju żył banana!

1

Wiązki te mogą też pokazać, kiedy owoc jest dojrzały i najlepiej go zjeść. Jeśli obierzesz banana i wiązki ciasno przylegają do owocu, większość wartości odżywczych jeszcze nie została przekazana do owocu.

Jednak wiązki to nie jedyne, co możesz zjeść. Skórka banana również jest bardzo zdrowa! Zawiera witaminy B6 i B12, magnez, potas, błonnik i białko.

Prawdopodobnie niewiele osób w Polsce tego próbowało, ale w innych krajach jest to całkiem popularne.

Niestety, banany które mamy u siebie są mocno pryskane, więc lepiej unikać jedzenia skórki. Jeśli jednak będziesz mieć szansę, aby zjeść ekologiczne, niepryskane banany, to spróbuj!

Następnym razem, gdy będziesz jeść banany, nie wyrzucaj wiązek! Pomyśl tylko o wszystkich witaminach, które tracisz!

źródło: doceniac.com