Oryginalny przepis. Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową. Warto spróbować

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa po grecku jest świetna jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie, zwłaszcza dla osób, które nie jedzą mięsa. Warto wypróbować ten przepis na fasolkę szparagową właśnie teraz, kiedy warzywa są najświeższe. Ilości natki i czosnku nie trzeba się kurczowo trzymać – wszystko zależy od tego, czy lubimy łagodniejsze, czy bardziej wyraziste dania.

Składniki
1 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)

4-5 ząbków czosnku

3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

sól

4 łyżki siekanej pietruszki

opcjonalnie: ok. 20 dag sera feta (można zastąpić innymi gatunkami, np. serem pleśniowym)

Przygotowanie krok po kroku:
Przygotuj fasolkę szparagową: przebierz ją i odrzuć nienadające się strączki, pozostałe umyj i odetnij ogonki.

Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzej olej lub oliwę z oliwek i dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż aż się zeszkli.

Dodaj fasolkę szparagową i całość podlej wodą (około pół szklanki).

Całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Kiedy fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje, solimy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.

Fasolka szparagowa jest już gotowa, ale można ją dodatkowo posypać pokruszoną fetą lub innym serem i zapiec w piekarniku.

źródło: beszamel.se.pl