Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Po obejrzeniu filmu „Tost – historia chłopięcego głodu” wg książki Nigela Slatera, nabrałam przekonania, że tarta cytrynowa z bezą jest najbardziej brytyjskim z brytyjskich deserów. Ci, którzy oglądali film, na pewno pamiętają walkę na tarty rozgrywaną między młodym Nigelem a jego macochą panią Potter.

No i finałowa scena, gdy Nigel stara się o pracę w restauracji. „Co umiesz?”– pyta szef kuchni. „Tartę cytrynową” – odpowiada Nigel, a kucharz na to „Wszyscy tak mówią”. Tarta cytrynowa z bezą, a właściwie Lemon Meringue Pie to deser godny królewskiego stołu. Jego świeży, kwaskowaty, intensywnie cytrynowy smak będzie idealnym zakończeniem dobrego obiadu.

Cytrynowa tarta najlepsza jest jeszcze ciepła, niczym czuły pocałunek.

A jak mówi sam Nigel Slater: gotowanie dla bliskiej osoby jest jak wyznanie miłości. Nieważne, czy potrawa udała się lepiej czy gorzej. Nikt nie jest przecież doskonały, dodam od siebie.

Składniki
Na angielską tartę cytrynową potrzebne będą:

Kruche ciasto przygotowane z 200 g mąki, 110 g masła, szczypty soli i 2-3 łyżek zimnej wody. Z tej porcji otrzymamy ok. 300 g ciasta.

Na kremową masę do napełnienia:

3 łyżki mąki kukurydzianej

150 ml wody

Sok i skórka starta z 4 cytryn, jeśli nie lubicie tak intensywnego smaku, możecie wykorzystać połowę tej ilości cytryn

110 g cukru

3 duże żółtka i 1 całej jajko

2 łyżki miękkiego masła

Na bezę:

4 duże białka jaj

200 cukru pudru

2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie krok po kroku:
1. Zacząć od nagrzania piekarnika do 200C.

2. Kruche ciasto można przygotować w sposób tradycyjny lub skorzystać z malaksera, co bardzo przyspiesza pracę i ułatwia życie. Do naczynia malaksera z nożami dodać mąkę, sól i masło pokrojone w małą kostkę. Włączyć na krótko kilkukrotnie tryb pulsacyjny malaksera na średnich obrotach. Gdy zawartość malaksera będzie przypominać okruchy chleba dodać 2-3 łyżki wody. Ciasto w kilka chwil zbije się w gładką kulę. Należy unikać nadmiernego mieszania. Ciasto owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki.

3. Kruche ciasto rozwałkować, ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie do tarty o średnicy ok. 23 cm. Nadmiar ciasta na brzegach odkroić. Na cieście ułożyć arkusz pergaminu lub papieru do pieczenia i wypełnić fasolą lub ceramicznymi ziarnami do pieczenia. Ciasto piec przez 15-18 minut, na jasno złoty kolor.

4. Gdy spód ciasta piecze się, przygotować krem cytrynowy. W rondelku wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodać sok z cytryny i startą skórkę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, gdy mieszanina zgęstnieje. Dodać cukier i dobrze wymieszać. Zawartość rondla lekko ostudzić, dodać żółtka i całe jajko, dobrze wymieszać. Następnie dodać masło i ponownie dobrze wymieszać.

5.Tak przygotowanym kremem wypełnić podpieczony spód.

6.Białka ubić na pianę, dodać połowę cukru stale ubijając, dodać mąkę kukurydzianą, a na koniec resztę cukru ubijając wszystko na sztywną pianę.

7. Masą bezową przykryć cytrynowe nadzienie rozpoczynając od krawędzi, na końcu wypełnić środek. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 20 minut, aż beza nieco się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce na około 30 minut. Następnie wyjąć na paterę, kroić i jeść od razu.

źródło: beszamel.se.pl