Naukowcy potwierdzają, że bioaktywne związki zawarte w ekstrakcie z pestek awokado wykazują wyraźne właściwości przeciwzapalne. Ich wnioski ukazały się na łamach pisma „Advances In Food Technology and Nutritional Sciences”.

Pestka awokado ma niezwykłe właściwości

Podczas badań laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Stanu Pensylwania testowali działanie ekstraktu z pestek awokado na hodowle komórek oraz enzymy uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej i rozwoju stanów zapalnych.

Wyhodowane w laboratorium makrofagi (komórki układu odpornościowego) były aktywowane przez bodźce prozapalne w obecności ekstraktu z pestek awokado lub bez jego obecności. Naukowcy mierzyli produkcję ważnych mediatorów zapalnych i aktywność szlaków sygnalizacyjnych w komórkach po ekspozycji na ekstrakt.

– Pestki awokado często lądują w koszu na śmieci, podczas gdy mogłyby być na większą skalę przetwarzane i wykorzystywane do produkcji zdrowych dodatków do żywności – podkreśla autor badań dr Joshua Lambert.

– Zaobserwowany przez nas poziom aktywności ekstraktu jest bardzo dobry. Aktywność hamująca stan zapalny była widoczna już przy niskich stężeniach, co uzasadnia potrzebę dalszych badań – dodaje naukowiec.

Autorzy zapowiadają, że kolejnym krokiem będzie przeprowadzenie badań na zwierzęcym modelu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

źródło: interia.pl