Niebezpieczna bakteria w kiełbasie od znanego producenta! Nowe ostrzeżenie GIS! Lepiej sprawdź lodówkę

Inspekcja Weterynaryjna odkryła w dwóch partiach surowych wędlin groźną bakterię Listeria monocytogenes. Wywołuje ona chorobę, która może skończyć się śmiercią. Feralne wędliny trafiły do sprzedaży w dwóch województwach i mogły trafić do klientów. Dlatego należy sprawdzić, czy nie mamy w domu niebezpiecznych wędlin i pod żadnym pozorem ich nie jeść!

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed produktem „Kiełbasa surowa Metka Bawarska” nr partii 20190516, termin przydatności do spożycia 30.05.2019 oraz produktem mięsnym „Polska w Folii” nr partii 20190515, termin przydatności do spożycia 4.06.2019. W wędlinach znaleziono bakterię Listeria monocytogenes w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną. Producentem zakażonej kiełbasy surowej jest PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski.

Lekarz weterynarii ustalił, że zakażone wędliny opuściły już zakład produkcyjny i trafiły do sprzedaży na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego. Wędliny zostały nabyte przez konsumentów. GIS apeluje, by nie spożywać produktów z zakażonych partii.

Ponadto, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał podmiotowi produkcji produktów niepoddanych obróbce termicznej do czasu uzyskania zadowalających wyników badań mikrobiologicznych – czytamy na stronach GIS.

Listeria groźniejsza niż salmonella

Według Wikipedii bakteria Listeria monocytogenes jest jednym z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność, a nawet 30 proc.infekcji kończy się śmiercią. W Stanach Zjednoczonych jest ona odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie, powodując tym samym większą śmiertelność niż salmonella.

źródło: fakt.pl