Nie trzeba iść do cukierni. Pyszny, kolorowy deser zrobicie sami w domu. Tutaj znajdziecie kilka świetnych przepisów

Smaczny deser to jedno, ale równie ważna jest ładna i oryginalna forma. Tęczowe kolory na pewno zwrócą uwagę każdego łasucha! I wcale nie trzeba iść do cukierni; pyszny, kolorowy deser raz dwa zrobicie sami w domu 🙂 Poniżej znajdziecie kilka świetnych przepisów.

1. Pastelowy shake. Składniki: – 500 ml mleka, – 1 l lodów o smaku waniliowym, – barwniki spożywcze w dowolnych kolorach. To naprawdę proste: wystarczy wymieszać w blenderze mleko i lody, a potem przelać gotowy shake do 4 miseczek. Do każdej należy dosypać trochę barwnika (po kolorze na miseczkę). Następnie znowu używamy blendera dla poszczególnych kolorów i warstwowo przelewamy je do wysokiego naczynia (lub rozdzielamy do szklanek). Na koniec dodajemy bitą śmietanę i kolorową posypkę i gotowe 🙂

1

2. Warstwowa galaretka. Składniki: – kilka galaretek w różnych kolorach, – 250 g jogurtu waniliowego, – trochę oleju lub masła (do wysmarowania formy). Pierwszą galaretkę robimy zgodnie z przepisem, ale potem dzielimy ją na dwie części – jedną część wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie dolewamy do tego resztę galaretki wymieszanej z 2 łyżkami jogurtu. Czynności powtarzamy z każdym kolorem, zostawiamy deser na noc w lodówce i rano mamy coś pysznego do kawy 🙂

2

3. Kolorowe babeczki. Składniki: – 250 gr masła, – 50 gr cukru pudru, – 1 opakowanie cukru waniliowego, – dowolne barwniki spożywcze. Najpierw mieszamy masło, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dzielimy masę na kilka części; do każdej dodajemy inny barwnik. Na folii spożywczej umieszczamy masę, jedna pod drugą. Rolujemy folię, odcinamy jeden róg i wkładamy masę do rękawa za pomocą którego uformujemy tęczowe różyczki.

3

4. Tęczowe wafle. Składniki: – 200 g mąki, – 100 g cukru, – 1 cukier waniliowy, – pół łyżeczki proszku do pieczenia, – 3 jajka, – 150 g roztopionego masła, – 250 ml mleka, – kolorowe barwniki. Sprawa jest prosta: osobno mieszamy wszystkie suche składniki, a potem dodajemy te mokre. Masę rozdzielamy na pięć części, do każdej dodajemy inny barwnik. Na następnym zdjęciu zobaczycie, co robić dalej.

4

Każdy z kolorów wkładamy do osobnego woreczka, ucinamy róg i wyciskamy masę na gofrownicę, tak jak na zdjęciu. Robimy gofry tak jak zwykle.

5

5. Kolorowe rożki. Składniki: – gotowe ciasto (wymieszane z różnymi barwnikami), – rożki, – masło, – biała czekolada, – kolorowa posypka. Do ciasta w różnych kolorach dodajemy po łyżce masła, a następnie formujemy małe kulki z odrobiny ciasta w każdym kolorze. Roztapiamy czekoladę i maczamy w niej rożki, a następnie wkładamy kulki do środka. Wstawiamy rożki do lodówki na kilkanaście minut. Na koniec znów maczamy rożki w czekoladzie i posypujemy posypką. Poniżej pokazujemy, jak przygotować kulki z ciasta:

6

Dajcie znać, który pomysł najbardziej Wam się spodobał!

7

źródło: smaczne.to