Choć leczenie wysokiego cholesterolu wymaga czasu, to przy zastosowaniu diety i kuracji ziołowej możemy skutecznie uregulować jego poziom.

Najczęstszą przyczyną wysokiego cholesterolu są przewlekły stres, dieta wysokowęglowodanowa i bogata w tłuszcze trans oraz brak aktywności fizycznej. Dochodzi wtedy do licznych mikrozapaleń w tkankach, a jedną z reakcji obronnych naszego organizmu jest odkładanie się płytek cholesterolu, które obudowują uszkodzone naczynia i wyciszają zapalenie.

Ale gdy stanów zapalnych jest zbyt wiele, to bardzo mocno przewężają naczynia i utrudniają krążenie krwi. Dochodzi wtedy do niedotlenienia tkanek, zawałów, udarów i wielu innych chorób. Zastosuj wtedy odpowiednią dla siebie kurację ziołową. Możesz ją powtarzać raz na 2 miesiące.

Cykoria podróżnik

Wycisza mikrozapalenia i uspokaja. Przeznaczona jest dla osób, u których miażdżyca jest spowodowana stresem.

Skłądniki

2 łyżeczki korzenia cykorii podróżnik (50 g/2,80 zł), 2,5 szklanki wody, 1 łyżeczka ciemnego miodu np. manuka, wrzosowego, gryczanego.

Jak zrobić?

Korzeń rozdrobnij i wsyp do rondelka. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Ściągnij naczynie z gazu, odstaw na 10 minut do zaparzenia i przecedź. Pij po 1 szklance odwaru (posłódź miodem tuż przed wypiciem) 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Siemię lniane

Powleka ściany jelit cienką warstwą śluzu, dzięki czemu spowalnia wchłanianie węglowodanów i tłuszczów, których nadmiar jest główną przyczyną odkładania się cholesterolu na ścianach naczyń. Powinny je stosować osoby z dużą nadwagą i te, które mają podwyższony cukier.

Składniki

2 łyżki całych ziaren siemienia lnianego (100 g/3 zł), 1 szklanka przegotowanej wystudzonej wody.

Jak zrobić?

Ziarna siemienia zmiażdż w moździerzu tuż przed użyciem, zalej wodą, przykryj ściereczką i odstaw na noc. Następnego dnia zamieszaj macerat i podziel na 2 porcje. Wypij jedną pół godziny przed śniadaniem, drugą pół godziny przed kolacją. Kurację stosuj przez 10 dni.

Ogórecznik

Obniża poziom złego cholesterolu LDL. Jest wskazany dla osób, u których występuje również wysokie ciśnienie i kołatanie serca.

Składniki

2 duże garście świeżego ogórecznika, 2 łyżki alkoholu 40 proc.

Jak zrobić?

Ogórecznik zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zblenduj i wyciśnij sok. Dodaj alkohol i przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce do 2 tygodni. Jeśli chcesz przygotować sok na zimę, rozlej po 2 łyżki do pojemników na lód. Zamroź, a gdy zamarznie, poporcjuj. Pij po 2 łyżki soku dziennie przez 2 tygodnie.

Uwaga!

Nie kupuj mielonego siemienia lnianego, tylko całe ziarna. To dlatego, że siemię zawiera pochodne toksycznego cyjanku, które uaktywniają się kilka minut po zmieleniu ziaren. Dlatego miel samodzielnie ziarna na krótko przed ich użyciem.

źródło