Marzec to miesiąc, w którym roślinność powoli budzi się do życia, a ogrodnicy przystępują do pierwszych poważniejszych prac po zimie. To dobra pora, by zabrać się za sadzenie roślin balkonowych i tarasowych oraz niektórych bylin. Jest to także ostatni moment dla spóźnialskich, aby rozpocząć produkcję rozsady warzyw. Sprawdzamy, co można siać w marcu.

1

Uprawa roślin jednorocznych z rozsady

Z początkiem marca można przystąpić do uprawy roślin jednorocznych z rozsady, np. astrów, szałwii, cynii, heliotropów i lewkonii. Nasiona wysiewamy do drewnianych lub plastikowych pojemników, wypełnionych mieszaniną torfu i piasku. Podłoże zwilżamy i przenosimy skrzynki w dobrze nasłonecznione miejsce (np. na parapet). Aby zapewnić im większą wilgotność, można dodatkowo okryć je folią, którą zdejmujemy, kiedy rośliny zaczynają kiełkować. Sadzonki pikujemy do donic, gdy pojawią się pierwsze liście. Warto wówczas przyciąć korzenie siewek – to pobudzi je do dalszego wzrostu i sprawi, że rośliny lepiej się ukorzenią.

Jakie rośliny sadzimy w marcu na balkonie?

Rośliny, które zostaną wysiane teraz, będą zachwycać swoją urodą od lata do jesieni. W marcu rozpoczynamy sadzenie kwitnących wiosną roślin dwuletnich. Są one wygodne i niezbyt wymagające w uprawie. W pierwszym roku po wysianiu rośliny te wytwarzają korzenie, pędy i liście — w kolejnym kwiaty i nasiona, potem obumierają.

Do najpopularniejszych balkonowych gatunków należą: bratek ogrodowy, miesięcznica roczna, dzwonek ogrodowy, naparstnica, niezapominajki, goździki ogrodowy, prawoślaz różowy, dziewanna fioletowa. Jeśli chcemy posadzić te rośliny w ogrodzie, z wszelkimi pracami powinniśmy się wstrzymać do przełomu maja i czerwca.

2

Jakie byliny sadzimy w marcu?

W tym samym czasie do doniczek wysadzamy bulwy bylin, które kwitną latem i jesienią, czyli np. dalie, begonie i pacioreczniki. Dzięki wczesnemu terminowi tego zabiegu rośliny szybciej zakwitną, a ich bulwy bardziej się rozrosną, co poskutkuje lepszym przyjęciem się roślin po przesadzeniu do gruntu.

Jakie rośliny sadzimy w ogrodach?

O ile ziemia całkowicie rozmarznie, w ogrodzie sadzimy trawy ozdobne, paprocie oraz niektóre odmiany lilii. Trawy, dzień przed obsadzeniem, suto podlewamy i umieszczamy w wilgotnym podłożu, tak aby korzenie całkiem skryły się pod jego powierzchnią.

Jeśli warunki atmosferyczne nie pozwalają na przeniesienie traw do ogrodu, doniczki możemy przetrzymać na balkonie lub tarasie, osłaniając je dodatkowo przed wiatrem. Przez cały ten okres nie dopuszczamy do wyschnięcia bryły korzeniowej.

3

W tym miesiącu możemy również do gruntu wysiewać byliny charakteryzujące się niewrażliwością na wahania temperatury. Im wcześniej wysiane, tym dłużej i obficiej będą kwitły. Do takich gatunków należą: słoneczniki, łubiny, orliki, astry alpejskie.

Z końcem miesiąca wysiewamy rośliny jednoroczne o niskich wymaganiach względem temperatury, które źle znoszą przesadzanie. Są to: groszek pachnący, smagliczka, powój trójbarwny, chaber.

Jakie warzywa siejemy w marcu

Początek marca to dobry moment na wysiew w tunelach nasion rzodkiewki, marchwi, szpinaku, pora, sałaty masłowej i kopru. Wysiane nasiona należy okryć agrowłókniną, aby zabezpieczyć je przez spadkami temperatury – szczególnie w nocy.

Jeżeli nie zdążyliśmy w lutym przygotować rozsady selera, pora, wczesnych odmian warzyw kapustnych i sałaty, siejemy je w pierwszych dniach marca. Na parapetach okiennych rozpoczynamy również produkcję rozsady bazylii i majeranku.

4

Druga dekada marca

To czas na rozpoczęcie uprawy z rozsady: pomidorów, papryki, bakłażana (oberżyny) i miechunki. Psiankowate należą do grupy roślin ciepłolubnych. Dlatego do prawidłowego wzrostu potrzebują optymalnej temperatury [pomidora to 22-25°C, dla papryki 25-28°C, a dla oberżyny aż 28-30°C]. Aby zapewnić kiełkującym nasionom odpowiednie warunki termiczne, najlepiej wysiać je w niewielkich doniczkach, które ustawiamy koło kaloryferów.

Trzecia dekada marca

Gdy w nocy ustali się temperatura dodatnia, możemy wysiewać do gruntu warzywa o niskich wymaganiach termicznych. Wysiewamy groch, bób, rzodkiewkę, wczesne odmiany rzodkwi, jarmuż, wczesne odmiany marchwi, pietruszkę korzeniową i naciową, pasternak, szpinak warzywny, skorzonerę i koper ogrodowy.

źródło: deccoria.pl