Nalewka mandarynkowa: przepis na nalewkę na mandarynkach

Nalewka mandarynkowa należy do słodkich trunków, jakie podaje się do kawy lub herbaty. Jej subtelny aromat zależy od jakości mandarynek. Późną jesienią i na początku zimy importujemy najlepsze gatunki mandarynek. Warto po zjedzeniu owocu zachować skórki i starannie je wysuszyć, aby posłużyły do sporządzenia tego wyśmienitego trunku. Nalewkę na mandarynkach podajemy w maleńkich kieliszkach wielkości naparstka.

Składniki

  • 100 g suszonej skórki z mandarynek
  • 400 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 l spirytusu rektyfikowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Suszoną skórkę z mandarynek zalać spirytusem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Po trzech dniach z cukru i wody ugotować syrop. Do gorącego syropu powoli wlać przecedzony spirytus, cały czas mieszając. Przelać do gąsiorka, zamknąć starannie i odstawić.
  3. Po dwóch tygodniach przefiltrować przez bibułę filtracyjną,rozlać do butelek i zakorkować.

źródło: se.pl

Share