Buraki mają poprawiać wyniki krwi podczas chemioterapii, a wiśnie uleczyć z raka prostaty. Ile jest prawdy w tych, podawanych z ust do ust, cudownych sposobach?

Najwięcej przeciwutleniaczy jest tam, gdzie kolor jest najmocniejszy

Buraczana sałatka bez białego sera

Mityczny burak niczego nie zdziała w pojedynkę. To prawda, że jest bombą zdrowotną. Mamy w nim: cukier, witaminy C i B, kwas foliowy, beta-karoten, mikroelementy, a wśród nich chlor, mangan, wapń, sód, fosfor, potas, żelazo, chrom i magnez. Sok z buraka za sprawą bogatego składu stanowi ważny element prawidłowo zbilansowanej diety. Ale nie jedyny i nie w każdym momencie!

MIT: Ratuje hemoglobinę.

PRAWDA: Burak ma inny rodzaj żelaza, niż np. wątróbka. To żelazo niehemowe, słabiej przyswajane przez nasz organizm.

Burak ma właściwości wspomagające procesy oczyszczania wątroby i dróg żółciowych. Także obniża poziom cholesterolu, który podczas terapii szybuje ku niebezpiecznym wskazaniom. Regularnie spożywany jest cennym wsparciem w walce onkologicznej. Ale trzeba pamiętać, że zawarta w nim skrobia oporna nasila procesy fermentacyjne w jelitach! Przecież już sama chemioterapia i radioterapia wiążą się z nieprzyjemnymi dolegliwościami odjelitowymi.

Nasza rada: Aby skrobia nie nasilała biegunek czy zatwardzeń, poproś bliskich, by codziennie robili jedno danie z buraka i jabłka, oba kroimy w plastry i naprzemiennie układamy na blasze piekarnika, lekko polewamy olejem rzepakowym. Pieczemy.

Uwaga! Nie łącz buraka z białym serem – wapń blokuje wchłanianie żelaza.

Trzy kolory – wiśnia

Warzywa i owoce to przeciwutleniacze. Najwięcej ich jest tam, gdzie kolor jest najmocniejszy: w czerwonych wiśniach, ciemnych winogronach, marchewce, buraku itd. Barwniki w nich zawarte to fitoskładniki, które potrafią w pewien sposób łatać uszkodzenia genów. A do tego dochodzi cenny błonnik.

MIT: Wiśnie leczą z raka prostaty.

PRAWDA: Niedawno pojawiły się wyniki badań jednej z odmian kwaśnych wiśni (Prunus cerasus hodowana tylko w Kanadzie, Francji oraz USA). Polecane szczególnie sportowcom, obrosły mitem, bo są bogate w składniki antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Suszone, świeże, jako sok wspomagają (nie leczą!) leczenie zaburzeń reumatologicznych, zmniejszają stany zapalne, również wspomagają rekonwalescencję po leczeniu onkologicznym.

Nasza rada: Skup się na jadłospisie. Pokonanie jadłowstrętu to wstęp do silnego wsparcia własnego organizmu od początku do końca leczenia! Dostarcz najwyższej jakości kalorii, składników mineralnych i witamin. Jeśli przyjmujesz chemię, nie sięgaj po surowe owoce i warzywa! W trakcie radioterapii i podczas rekonwalescencji jedz czerwone, pomarańczowe i zielone owoce i warzywa.

źródło: styl.pl