Stres to zmora XXI wieku. Nadmiernie obarcza psychicznie, wywołuje fatalne skutki oraz obciąża organizm. Odpowiednia dieta może jednakże pomóc zniwelować niektóre negatywne następstwa jego długotrwałego występowania.

1

Zarówno na stres fizyczny i emocjonalny nas organizm reaguje tak samo – wyzwala adrenalinę. Jest to hormon, który przygotowuje nasze ciało do walki lub ucieczki. Po zadziałaniu stresującego bodźca, w ciągu blisko sekundy, organizm doświadcza niepokoju, bicie serca staje się szybsze, wyostrza się widzenie, a krew, kierując się do mięsni, staje się gęstsza. W ten sposób ciało oczekuje na naprawianie potencjalnych uszkodzeń.

Reakcje te są bardziej charakterystyczne dla stresu fizycznego, który trwa krótko, a po ustąpieniu wszystko powraca do normalnego stanu. Niestety, zupełnie inaczej reagujemy na stres psychiczny, którego skutki możemy odczuwać przez bardzo długi czas.

Cenne kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-3 są naturalnymi wrogami hormonów stresu. Dieta bogata w tłuste ryby morskie (np. łososia, makrele, śledzia lub tuńczyka) chroni organizm przed szkodliwymi skutkami stresu. Kwasy tłuszczowe są także zdolne do zmniejszenia nadmiernej krzepliwości krwi, pojawiającej się pod wpływem adrenaliny.

Witaminy z grupy B

Niedobór witamin z grupy B może przyczyniać się do podwyższenia wrażliwości na sytuacje stresowe. Niepokój wiąże się pojawieniem się w naszym organizmie neurotoksyn, a witamina B pomaga w ich metabolizmie. Niacyna (B3) łagodzi bezsenność i lęki, tiamina zaś (B1) niweluje poczucie dezorientacji. Witamina B5 bierze udział w produkcji hormonów, które łagodzą stres, a B12 uczestniczy w wytwarzaniu w mózgu substancji odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Najważniejszymi źródłami witamin z grupy B są: orzechy i pestki, fasola, nabiał, mleko sojowe, drób, ryby, wątróbka, szpinak oraz owsianka.

Złota trójka – cynk, magnez i wapń

2

Warto również uzupełnić dietę w cynk – dzienne zapotrzebowanie to zaledwie 16 mg. Cynk bierze udział w produkcji hormonów odpowiadających za kontrolowanie systemu nerwowego. Dodatkowo świetnie łagodzi stres. Dobrym jego źródłem są owoce morza, kiełki pszenicy, wątróbka, pestki dyni i czerwone mięso.

Magnez reguluje pobudliwość układu nerwowego – jego niedobór sprzyja zwiększonej wrażliwości na stres. Co więcej, doskonale usprawnia na procesy myślenia. Do tego uspokaja oraz poprawia pamięć. Jego niezastąpionym źródłem są m.in. orzechy, groch, szpinak, banany oraz czekolada.

Wapń ułatwia nam zrelaksowanie się i osiągnięcie wewnętrznej harmonii. Przy jego niedoborach, komórki nerwowe stają się nadwrażliwe. Pierwiastek ten zmniejsza również skurcze i napięcie mięśni. Produkty bogate w wapń to m.in. nabiał, sardynki, brokuły, soja i fasola.

Cenne kwasy

3

W wyniku długotrwałego stresu nasz organizm staje się osłabiony oraz zdecydowanie bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje. W związku z tym powinniśmy zadbać, aby w naszej diecie znalazło się możliwie jak najwięcej produktów bogatych w witaminę C. Szczególnie cenne są różnego rodzaju cytrusy, kiwi, owoce jagodowe, pieprz, ziemniaki oraz brokuły.

Produkty bogate w ß-karoten i kwas foliowy również pomagają bronić organizm przed następstwami stresu, gdyż wspierają prawidłowe działanie układu immunologicznego. Co więcej, produkty bogate w kwas foliowy pozytywnie wpływają na samopoczucie. Substancja ta przyczynia się bowiem do powstawania serotoniny, która uspokaja i gwarantuje dobry sen. Źródłem kwasu foliowego są przede wszystkim warzywa liściaste, z kolei ß-karoten znajduje się głównie w ciemnozielonych warzywach oraz żółtych i pomarańczowych owocach.

Należy jednak pamiętać, że nawet najbardziej zrównoważona, zdrowa dieta nie pomoże uporać się z wszystkimi problemami wywołanymi przez stres. Osoby narażone na niego przez długi czas powinny zgłosić się do lekarza specjalisty oraz zastanowić się nad zmianą trybu życia.