Domowy syrop, wino, napar z kwiatów i leczniczych części roślin warto przygotować teraz, gdy kwitnie rumianek, krwawnik, mniszek lekarski i glistnik jaskółcze ziele. Oprócz kwiatów pozbieraj młode liście babki lancetowatej oraz pokrzywy przed kwitnieniem, a także ziele krwawnika.

Zbieraj tylko zdrowe, dorodne części roślin. Najlepszy na zbiór jest słoneczny, suchy dzień. Jeśli chcesz suszyć kwiaty lub liście, zrób to w uchylonym piekarniku w temp. 30°C.

Babka lancetowata

Liście można jeść na surowo, dodając do surówek, sałatek, koktajli (wzmocnią włosy, pomogą na trądzik i trawienie). Warto je suszyć. Napar z liści stosuje się w chorobie wrzodowej, na kłopoty trawienne, zaparcia. Zmiażdżony świeży liść leczy czyraki. Syrop (sok ze świeżo zmielonych liści połącz z miodem) łagodzi kaszel, oczyszcza drogi oddechowe, wzmacnia.

Mniszek lekarski

Lecznicze właściwości mają żółte kwiaty, liście i korzeń. Świeże listki można jeść surowe (oczyszczą organizm z toksyn, wspomagają wydzielanie żółci) lub suszyć i parzyć. Z kwiatów przygotujesz wino: 250 g kwiatów wrzuć do słoja, dodaj 1 kg cukru, 2 l przegotowanej wody i 50 g drożdży winnych. Odstaw w ciemne miejsce na 3-5 tygodni. Gdy kwiaty opadną, wino przecedź i zlej do butelek. Przyjmuj mały kieliszek wina dwa razy dziennie przed posiłkiem. Pomoże na kłopoty trawienne.

Krwawnik

Jego kwiaty i ziele działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, łagodzą wzdęcia, kolki, niestrawność, pobudzają wydzielanie żółci. Napar z krwawnika stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne skóry. Roślinę ścina się całą z kwiatami i suszy w suchym, ciemnym miejscu. Z suszu przygotujesz napar (1 płaska łyżka na szklankę wrzątku) pomocny w problemach gastrycznych, na wzmocnienie, do przemywania skóry.

Glistnik jaskółcze ziele

Oprócz smarowania kurzajek i brodawek świeżym sokiem z łodygi zrobisz octowy tonik o podobnych właściwościach. Zmiażdż garść oczyszczonych łodyg z liśćmi, zalej szklanką octu winnego, zakręć, odstaw w ciemne miejsce na 4 tyg. Potem przecedź, zlej do butelki. Stosuj na kurzajki, brodawki.

Rabarbar dłoniasty

Pomaga schudnąć, pobudza apetyt. Leczniczo działa korzeń rośliny. Na co pomaga? Rabarbar (rzewień) dłoniasty wspiera odchudzanie, poprawiając perystaltykę jelit. Działa przeczyszczająco, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi wzdęcia. Może pobudzać apetyt. Jak stosować? Z młodych listków rabarbaru dłoniastego (rzewienia) można przyrządzać dżemy i kompoty. W maju, w czasie kwitnienia zbiera się korzeń rośliny i suszy w temp. ok. 40°C. W aptece, zielarni kupisz suszony korzeń za 2,50 zł. Odwar przygotuj z łyżeczki suszu i 200 ml wody. Gotuj 5 min od chwili wrzenia, pij po 1/3 szklanki przed snem. Stosuj nie dłużej niż 2 tygodnie.

źródło:styl.pl