Fenkuł inaczej nazywany jest koprem włoskim. To cenione warzywo. Ze względu na właściwości zdrowotne stosowane jest już od czasów średniowiecznych jako naturalny lek. Koper włoski znany jest głównie z tego, że łagodzi kolkę u niemowląt. Ale to nie jedyna jego zaleta. Jest naturalnym lekiem na wiele innych problemów. Na jakie schorzenia pomocny jest fenkuł i jak go przygotowywać?

Fenkuł (koper włoski) jest rośliną z rodziny selerowatych. W naturalnych warunkach rośnie w krajach śródziemnomorskich. Poza tym można go spotkać na terenach Iranu, Pakistanu i Afganistanu. Jest uprawiany w wielu krajach jako roślina jadalna. W Polsce nie jest tak popularny i rzadko się go uprawia.

Fenkuł – składniki odżywcze

Koper włoski jest warzywem niskokalorycznym – 100 g ma zaledwie 31 kcal. Roślina ma sporą zawartość błonnika. Jest też bogatym źródłem witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A, E oraz K. Poza tym koper włoski zawiera cenne minerały takie jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Koper włoski – właściwości lecznicze

Fenkuł polecany jest przy problemach układu pokarmowego. Ma działanie wiatropędne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i łagodzi skurcze. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich brzucha, pomoże więc przy wzdęciach i bólach brzucha. Owoce kopru włoskiego stymulują ruchy perystaltyczne jelit, można je zatem stosować przy zaparciach i problemach z nieregularnym wypróżnianiem. Od dawna napar z kopru włoskiego stosuje się w celu łagodzenia kolki u niemowląt.

Koper włoski doskonale sprawdzi się u kobiet, które mają bolesne miesiączki – łagodzi bóle menstruacyjne. Fenkuł ma także działanie antybakteryjne oraz przeciwgorączkowe i napotne. Żucie nasion fenkułu zaleca się m.in. w przypadku przeziębienia i grypy.

Napar z kopru włoskiego można stosować do przemywania tłustej i trądzikowej cery – ma działanie przeciwzapalne i reguluje sebum. Olejku fenkułowego używa się również jako dodatku do mieszanek zapachowych stosowanych do past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej, mydeł, czy innych kosmetyków. Można żuć nasiona fenkułu, w celu odświeżenia oddechu.

Fenkuł – działanie na układ oddechowy

Napar z kopru włoskiego zwiększa objętość i rozrzedza wydzielinę oskrzelową. Dzięki temu ułatwia odkrztuszanie. Olejek koprowy z dodatkiem mleka i miodu również okaże się pomocny przy dolegliwościach chorób układu oddechowego. Olejek można również stosować do inhalacji.

Koper włoski – zastosowanie w kuchni

Owoce kopru włoskiego mają słodkawy i lekko pikantny smak, podobny do anyżu lub lukrecji. Jest popularny w daniach kuchni włoskiej. Smakuje doskonale jako dodatek do sosów na bazie majonezu. Stosuje się go jako przyprawę do każdego typu mięs, w tym wieprzowiny, mięsa mielonego oraz ryb. Co ciekawe, można je także spożywać na surowo. Dobrze komponuje się z innymi warzywami. Olejek koprowy nadaje się do aromatyzowania wyrobów cukierniczych. Z nasion przygotowuje się herbatki i napary.

Uwaga! Spożywanie kopru włoskiego w dużych dawkach może powodować odurzenie, podrażnienie błon śluzowych żołądka i jelit, drgawki kloniczne, a także przekrwienie płuc i mózgu. Naparów i przetworów z owoców kopru włoskiego nie powinno się spożywać regularnie przez czas dłuższy niż 2 tygodnie.

źródło:fakt.pl