Knedle ze śliwkami to dla wielu osób jeden ze smaków dzieciństwa. Najlepsze przygotowywały nasze babcie i choć im nie dorównamy, możemy postarać się, aby dla naszych dzieci knedle również były smakiem dzieciństwa. Podajemy przepis na waniliowe knedle. Zobaczcie, jak je przyrządzić!

1

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków odmiany Irga lub Irys
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki cukru waniliowego
  • 0,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • mielony cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

2

1. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.

2. Do masy ziemniaczanej dosyp łyżkę cukru waniliowego i dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.

3. Śliwki umyj i przekrój na pół, pozbawiając owoce pestek.

4. Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku układaj śliwkę, posypuj ja cukrem waniliowym, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.

5. Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, posłodzoną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.

6. Knedle podawaj na ciepło posypane cukrem i mielonym cynamonem. Świetnie smakują polane stopionym masłem lub z porcją bitej śmietany.

źródło: beszamel.se.pl