Kaczka pieczona z jabłkami – przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz

Jak upiec kaczkę z jabłkami po polsku, by wyszła idealnie soczysta i aromatyczna? Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę nadziewaną jabłkami. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest dość prosta do zrobienia. Oto przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami według przepisu z programu „Ewa gotuje”.

Składniki

  • 1 kaczka
  • 0,5 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 8 jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kaczkę natrzyj przyprawami.
  2. Obierz cztery jabłka i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ćwiartki. Posyp je łyżką majeranku i włóż do kaczego brzuszka. Zszyj nitką bawełnianą, aby kaczka się nie rozpadła w trakcie pieczenia.
  3. Brytfannę wysmaruj tłuszczem i ułóż na niej kaczkę. Piecz ją przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Gdy kaczka ma już złocisty kolor, przykryj ją folią aluminiową.
  4. Po około godzinie pieczenia wytopi się tłuszcz z kaczki. Jedną do dwóch łyżeczek płynnego smalcu przelej na patelnię i zabierz się na duszenie jabłek.
  5. Pozostałe 4 jabłka pokrój najpierw na ćwiartki, a następnie jeszcze na pół. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj do nich sok z cytryny oraz cukier. Dodaj jeszcze odrobinę majeranku. Duś pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie zagotują.
  6. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj z uprażonymi jabłkami.

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka kuchni polskiej, danie idealne na odświętny obiad

Co podać do kaczki pieczonej z jabłkami?

Wyraziste mięso kaczki doskonale współgra z wszelkiego rodzaju kluskami ziemniaczanymi. Tradycyjnym dodatkiem są kopytka, szare kluski lub kluski śląskie. Szefowie kuchni podając kaczkę, często sięgają po niecodzienne dodatki, jak knedle ze śliwkami. Wypróbujcie różne możliwości i cieszcie się smakiem.

źródło: se.pl