Ludzki organizm w dużej mierze składa się z wody. Jej zapotrzebowanie zmienia się wraz z wiekiem, ale jest też zależne od codziennej aktywności, rodzaju pracy, stanu zdrowia. Bez niej nie mogą zachodzić podstawowe procesy. Słowem – jest niezbędna do życia. A co, jeśli po prostu nam nie smakuje? Warto coś do niej dorzucić. Rewelacyjnie sprawdzą się… ogórki!

O odpowiednie nawodnienie organizmu powinniśmy dbać nie tylko latem, choć faktycznie – jest to specyficzny okres, gdy zdecydowanie łatwiej o odwodnienie organizmu. Wody potrzebujemy nie tylko do utrzymania właściwej temperatury ciała, ale także do wspierania naturalnych systemów filtracji i eliminacji toksyn. Pragnienie jest pierwszym sygnałym, świadczącym o delikatnym odwodnieniu.

Niestety, wiele osób zamiast sięgać po zwykła wodę, woli słodkie (często gazowane) napoje czy energy drinki. Jedne i drugie produkty mogą mieć jednak fatalny wpływ na zdrowie – szczególnie, gdy pijemy je regularnie i w dużych ilościach. Negatywnie wpływają na masę ciała, ale też mogą powodować choroby układu sercowo-naczyniowego. Specjaliści są zgodni – najlepiej sięgać po zwykłą wodę. Problem w tym, że nie każdemu ona smakuje. Oczywiście najlepiej byłoby po prostu spróbować rożnych rodzajów wód i wybrać tę, która najbardziej nam smakuje. Bywa jednak, że i to nie pomaga.

Rozwiązaniem są różne dodatki. Jednym z najpopularniejszych są cytryny. Latem do dzbanka wody niektórzy dodają także truskawki czy plasterki pomarańczy. A co powiedziałbyś na wodę z ogórkami? Spokojnie, mowa o świeżych ogórkach. Tych, długich, nie gruntowych.

Orzeźwiająca woda ogórkowa – właściwości prozdrowotne
Do przygotowania orzeźwiającego napoju potrzebujesz wody (np. 1,5-2 litry), dużego dzbanka i długiego ogórka. Opcjonalnie możesz też dodać plastry cytryny, liście świeżej mięty i kostki lodu.

Ogórka wystarczy dobrze umyć i bez obierania pokroić do w plasterki. Dodajemy do wody i chłodzimy napój w lodówce.

Poza tym, że ogórek ma niewiele kalorii, wykazuje też działanie przeciwcukrzycowe, obniżające poziom lipidów i przeciwutleniające. Ogórki są pełne wody, błonnika, potasu i magnezu. Potas pomaga zrównoważyć ilość sodu w komórkach, który może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Ponadto powoduje też nadciśnienie. Z drugiej strony błonnik reguluje ciśnienie krwi, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega cukrzycy typu 2 i zwiększa utratę masy ciała.

Dobrze nawodniony organizm pomaga naturalnemu systemowi detoksykacji organizmu wykonywać swoją pracę.

źródło:zdrowie.wprost.pl