Jak zrobić frytki z cukinii? Chrupkie z zewnątrz, soczyste w środku. Przepis na szybkie i zdrowe frytki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frytki z cukinii, chrupkie z zewnątrz, soczyste w środku, to świetna przekąska lub dodatek do mięsa. Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają mnie kalorii, niż frytki z ziemniaków.

Składniki
1 średnia cukinia

⅔ szklanki mąki pszennej

1 duże jajko

¾ szklanki bułki tartej

¾ łyżeczki papryki

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki zmielonego pieprzu

oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Przygotowanie krok po kroku:

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

2. Pokrój cukinię w ok. 7 cm paski.

3. Wsyp łyżkę mąki do miski. Ubij jajko w osobnym naczyniu. W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz.

4. Zanurzaj kawałki cukinii w mące (strzep jej nadmiar), a następnie jajku i mieszance bułki tartej. Przenieś je na blaszkę.

5. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).

6. Podawaj natychmiast z sosem jogurtowym lub pomidorowym.

źródło: beszamel.se.pl