Kto by pomyślał, że sposób jedzenia jabłka może być ważny. Okazuje się, że tak, jeśli chcemy, aby jak najmniej owocu się zmarnowało. W sieci można znaleźć wiele nagrań, które pokazują, jak należy jeść jabłka „bardziej ekonomicznie”.

Zjadanie jabłka od dołu sprawia, że marnuje się mniej owocu

Jak jeść jabłko, aby zmarnować jak najmniej? Prawdopodobnie całe życie robiłeś to źle
Prawdopodobnie większość osób je jabłko, zaczynając od środka. Następnie obgryza owoc dookoła, a na koniec zostaje podłużny ogryzek z większą lub mniejszą ilością miąższu u dołu i u góry.

Tymczasem okazuje się, że jest dużo lepszy sposób na jedzenie jabłka. Szczególnie jeśli zależy nam, aby zbyt wiele owocu się nie zmarnowało.

Przez to, że zwykle pomijamy twardszy, wypełniony pestkami „rdzeń”, marnujemy zazwyczaj około jedną trzecią owocu. Liczni eksperci, w tym m.in. autor książek i redaktor magazynu „The Atlantic” dr James Hamblin, zachęcają nawet do ich spożywania w całości.

Według ich instrukcji należy to robić od dołu jabłka aż do góry (czyli do „ogonka”). Według „The Guardian” nie musimy się przy tym obawiać, że spożyjemy za dużo zawartej w pestkach owoców amigdaliny, ponieważ w niedużych nasionach jabłek jest jej o wiele za mało, by wyrządziła jakąkolwiek szkodę.

Na poniższym filmie została pokazana metoda obgryzania jabłka, dzięki której pozostaje dużo mniej miąższu. Pestki, na które natrafimy po drodze, oczywiście można wypluć, jeśli nie mamy ochoty ich zjadać.

Nikogo oczywiście nie namawiamy do zmiany metody spożywania owocu. W końcu każdy je tak, jak lubi najbardziej.

A może znacie inne triki związane z owocami i chcielibyście się nimi z nami podzielić? Piszcie w komentarzach!

źródło: ugotuj.to