Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Niektóre zwyczaje mogą was zaskoczyć

Polskie gwiazdy są wierne świątecznym tradycjom. Szczególnie chętnie kultywują te regionalne, które podtrzymywane są w ich rodzinnych stronach, jak również te rodzinne, a te często znacznie się od siebie różnią. Czyj sposób spędzania świąt podoba się wam najbardziej?

Ile domów, tyle patentów na święta! Nie inaczej jest w domach gwiazd. Niektóre kultywują szczególnie te regionalne, np. góralskie, jak w domach Joanny Kulig czy braci Golców, albo litewskie, jak w przypadku Joanny Moro, która pochodzi z Wilna. Dużą wagę przykładają także do tego, co znajdzie się na wielkanocnym stole. Cezary Żak i Andrzej Grabowski chętnie przyłączają się do świątecznych przygotowań i co roku sami serwują gościom swoje popisowe dania. Jesteście ciekawi, jakie?

Joanna Kulig

Joanna Kulig

W rodzinnych stronach aktorki Wielka Niedziela zarezerwowana była dla rodziny, zaś w świąteczny poniedziałek palono ogniska i spotykało się wieczorem z sąsiadami. W święta kawalerowie malowali też okna pannom, które im się podobały. Aktorka nie raz miała kłopot, by je odczyścić!

Katarzyna i Cezary Żakowie

Katarzyna i Cezary Żakowie

Katarzyna i Cezary Żakowie. Święta w ich domu to połączenie tradycji z nowoczesnością. Aktorka nie wyobraża ich sobie bez białego barszczu teściowej gotowanego na białej kiełbasie, którą co roku przyrządza Cezary. Za to córki stawiają w kuchni na eksperymenty, jak krem z marchewki z pomarańczą i imbirem.

Joanna Moro

Joanna Moro

Aktorka co roku spędza święta z bliski w swoim rodzinnym Wilnie. Rodzinne tradycje przekazuje też swoim synom, ucząc ich piosenek litewskich, które zawsze się tam śpiewa przy świątecznym stole. Chłopcy uwielbiają także tradycyjną wielkanocną zabawę litewską czyli toczenie jajek.

Andrzej Grabowski

Andrzej Grabowski

Aktor czynnie bierze udział w przygotowaniach do świąt i sam przyrządza niektóre potrawy. Na jego wielkanocnym stole nie może zabraknąć jego popisowego dania czyli własnoręcznie przez niego przyrządzanej pieczonej w miodzie szynki.

źródło: se.pl