Jędrne, twarde, chrupiące, aromatyczne. Takie zawsze były ogórki kiszone u mojej babci. Być może sekretem było przechowywanie ich w dębowych beczkach i spuszczanie do stawu lub studni, a może ten zestaw przypraw, które zawsze dodawała „na oko”.

Dziś nie mamy dębowych beczek ani możliwości zanurzenia ich w chłodnym stawie, ale pewne zasady pozostały niezmienione, jak przyprawy do ogórków kiszonych, który podała mi babcia.

Idealne ogórki kiszone – zasady:
1. Najlepsze są ogórki jak najmniejsze i równej wielkości. Dzięki temu ukiszą się równomiernie i w tym samym czasie, pozostaną jędrne i twarde.

2. Ogórki trzeba kupować rano, jak najwcześniej. Idealne są te zebrane do 7 godzin wcześniej. Do kiszenia nie nadają się ogórki przenawożone, z hipermarketów. Ogórki do kiszenia muszą być idealnie czyste – warto przed zakiszeniem wyszorować je szczoteczką.

3. Słoiki muszą być czyste, wyparzone, bez uszkodzeń, podobnie jak nakrętki.

4. Ogórki układaj w słoikach ciasno, bardzo ciasno, jak najciaśniej. Pomiędzy nie upychaj koper, chrzan i czosnek.

5. Czosnku nie trzeba obierać – aromat jest łupince!

6. Sól do ogórków kiszonych nie może być jodowana!

7. Sekret twardych ogórków kiszonych tkwi w liściach wiśni i dębu. Bez nich ogórki będą jak kapcie i długo nie postoją.

Zioła i przyprawy do ogórków kiszonych, by były chrupkie i twarde:
Na 3 kg ogórków:

2 duże główki czosnku
wiązanka łodyg kopru (z baldachami i liśćmi oraz nasionami)
10-12-cm korzeń chrzanu
5 liści chrzanu
12 liści dębu
12 liści wiśni
12 liści czarnej porzeczki
kilkanaście ziaren gorczycy
Do tego 3 l wody, 6 płaskich łyżek soli kamiennej.

źródło: ofeminin.pl