Galaretka ze śmietany „Wiśnie w śniegu”. Smak deseru jest zaskakująco zrównoważony: słodki, ale nie mdły, kwaśny, ale nie do drętwienia zębów

Galaretka ze śmietany z wiśnią wygląda apetycznie, a nawet świątecznie! Smak deseru jest zaskakująco zbalansowany.

Do przygotowania galaretki można wziąć świeże, mrożone lub puszkowane wiśnie bez pestek. Świeże wiśnie będą musiały gotować przez 5 minut w syropie cukrowym (100 g cukru na 200 ml wody). Oczywiście możesz użyć innych jagód. Ale w tym przypadku konieczne jest korygowanie ilości cukru, aby nie okazał się zbyt słodki.

Składniki

  • Wiśnia – 250 g
  • Śmietana – 350 g
  • Cukier – 100 g
  • Żelatyna – 10 g

Gotowanie
1. Wiśnie rzucają na durszlak, aby ścieknął zbędny sok. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle należy namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić w kuchence mikrofalowej.

2. Śmietanę ubić z cukrem, aż będzie puszysta. Wprowadź żelatynę i ponownie ubij. Dodaj wiśnie, delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Napełnij porcjowane szklanki powstałą masą, wyślij do lodówki co najmniej na 2 godziny.