Tradycyjny żurek wielkanocny to najlepsze danie świąteczne. Przepis poleca Ewa Wachowicz, miłośniczka gotowania, autorka świetnych książek kulinarnych. Prowadzi w Posacie autorski program „Ewa gotuje”.

1

Składniki

  • 6 białych kiełbas
  • zakwas żytni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku.
  2. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił.
  3. Zalać 1,5-2 l wody. Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.
  4. Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz.
  5. Do garnka wlać zakwas na żur – tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.
  6. Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana).
  7. Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem.
  8. Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym.
  9. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

źródło: se.pl