Naleśniki to szybki, prosty i tani sposób na dania – zarówno obiadowe jak i na kolację. Co więcej, coraz częściej przygotowujemy je również na śniadanie. Naleśniki można przyrządzić na różne sposoby: zarówno na słodko, jak i na słono, a także na ostro. Jak zrobić naleśniki, aby były one puszyste? Na jakim oleju i jak długo je smażyć? Jak obniżyć ich kaloryczność. Odpowiedź na te i inne pytania oraz wszystkie potrzebne wskazówki co do wykonania znajdziecie poniżej.

Przepisy na idealne ciasto na naleśniki

Każdy, kto tylko zaczyna przygodę z gotowaniem, zastanawia się, jak zrobić naleśniki i jaka jest dobra mąka do ciasta na naleśniki? Jeśli chcesz, aby przygotowane przez ciebie naleśniki były smaczne i puszyste, pamiętaj, że sekret idealnych naleśników tkwi…. w wodzie mineralnej.

Woda mineralna – sposób na puszyste ciasto

Szefowie kuchni powtarzają zasadę o wzbogaceniu przepisu na naleśniki o wodę mineralną. Jeśli do przygotowanego naleśnikowego ciasta dodasz gazowaną wodę mineralną, sprawisz, że naleśniki będą przepyszne i staną się puszyste i aksamitne. Wyrabiając ciasto na naleśniki, do naczynia, w którym masz wszystkie potrzebne składniki, dodaj wodę mineralną w proporcji pół na pół z mlekiem i zmiksuj wszystko razem na gładką masę.

Do ciasta możesz dodać tłuszcz zamiast wody

Dodanie wody mineralnej do ciasta naleśnikowego jest tylko jednym ze sposobów, aby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe. Niektórzy twierdzą, że sekretem udanego ciasta na naleśniki jet wzbogacenie przygotowywanej przez nas masy o tłuszcz. Może to być filiżanka oleju np. słonecznikowego lub rozpuszczone masło klarowane, które po przestudzeniu możesz dodać do pozostałych składników i razem zmiksować. Jeśli w ten sposób przygotujesz ciasto na naleśniki, to pamiętaj, żeby przed pieczeniem naleśników nie smarować już patelni tłuszczem. Nie musisz tego robić. Wystarczy tłuszcz, który dodałeś do ciasta.

Jak zrobić naleśniki i jaką mąkę wybrać?

Przygotowując ciasto na naleśniki pamiętaj, że wybór mąki, na jaki się zdecydujesz, ma tutaj duże znaczenie. W domu używamy najczęściej mąki pszennej. Taką też dodajemy do ciasta naleśnikowego, którą w odpowiednich proporcjach miksujemy z pozostałymi składnikami.

Czy wybór mąki ma wpływ na jakość ciasta naleśnikowego?

Okazuje się, że wybór mąki ma bardzo duże znacznie podczas przygotowywania ciasta naleśnikowego. Zwykła mąka pszenna sprawia, że może być ono finalnie bardzo ciężkie. A jeśli chcesz, by przygotowywane przez ciebie naleśniki nie były zbyt ciężkie, zastąp zwykłą mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą lub mąką orkiszową.

Kaloryczność naleśników

Z uwagi na tłuszcz, który naleśniki w sobie posiadają, a także na fakt, iż smaży się je na tłuszczu, naleśniki uważane są za danie wysokokaloryczne.

Co zrobić, aby obniżyć kaloryczność naleśników?

Aby przygotowane przez ciebie naleśniki były mniej kaloryczne, pamiętaj, żeby tradycyjnie stosowaną mąkę pszenną zastąpić mniej kaloryczną mąką kukurydzianą lub mąką owsianą.
Mają one mniej kalorii niż mąka pszenna, a tym samym używając przy wyrabianiu ciasta na naleśniki mąki kukurydzianej lub orkiszowej, sprawisz, że przygotowane naleśniki będą mniej kaloryczne.

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Każdy sam i zgodnie z własnym gustem powinien wypracować własny przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Pamiętajmy jednak o kilku prostych zasadach, których przestrzeganie sprawi, że nasze naleśniki będą puszyste, miękkie i aksamitne.

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Do przygotowania ciasta na naleśniki będzie ci potrzebne: naczynie (miska lub pojemnik). Umieść w nim wszystkie potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki składniki: mąkę, jajko, gazowaną wodę mineralną, szczyptę soli oraz mleko. Możesz dodać również tłuszcz, dzięki czemu unikniesz późniejszego natłuszczania patelni.
Wszystkie składniki dokładniej zamieszaj i zmiksuj mikserem na idealnie gładką masę. Musi być lejąca. Pamiętaj, aby w przygotowanym przez ciebie cieście na naleśniki nie było grudek. Miksuj do momentu, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, a przygotowane przez ciebie ciasto naleśnikowe będzie miało odpowiednią konsystencję.
Następnie cieniutką stróżką wlewaj ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Pamiętaj o równomiernym rozlaniu ciasta na patelni! Smaż z obu stron na złoty kolor, nie spiekaj i podawaj z ulubionym nadzieniem.

 

źródło: tipy.interia.pl