Do skórki po mandarynce wlał oliwę z oliwek i podpalił. Efekt jest genialny

Okres przedświąteczny to zawsze najlepszy czas na mandarynki. Nie ma nic przyjemniejszego, niż ich świeży zapach, gdy za oknem mróz. Dziś pokażemy Wam ciekawy pomysł na wykorzystanie skórki z mandarynki.

Czy zawsze wyrzucacie skórkę po zjedzeniu owocu? Od teraz możecie wykorzystać ją do zrobienia świeczki 🙂

Potrzebne będą:

  • Mandarynka
  • Nóż
  • Pisak
  • Oliwa z oliwek
  • Zapałki

#1. Oznacz pisakiem środek mandarynki, a drugą ręką obracaj owoc, aby powstała linia.

1

#2. Przetnij delikatnie wzdłuż linii i oddziel skórę.

2

#3. Wyjmij miąższ ze środka – możesz pomóc sobie łyżką. Ważne, aby obie części skórki nie zdeformowały się.

3

#4. Do pustej grubszej połówki skórki wlej oliwę z oliwek. Biała końcówka powinna znajdować się ponad oliwą.

4

#5. Wytnij otwór w górnej części skórki, by dać dostęp powietrza.

5

#6. Teraz możesz już podpalić naturalny knot owocu.

6

#7. Piękna i ekologiczna świeczka gotowa! Wygląda bardzo klimatycznie i cudownie pachnie.

7

Poniżej film, pokazujący krok po kroku, jak wykonać taką świeczkę:

źródło: lolmania.eu