Często zastanawiasz się, czym jest ta biała wstążka przyczepiona do żółtka jajka? Co to jest i czy na pewno można to jeść?

Jajka są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo białka, kwasów omega 3, zmniejszają ryzyko udarów, a poza tym są po prostu dobre. Jednak w jajkach jest jeszcze coś, co nazywa się chalaza.

Na pewno ją widziałeś, ale raczej nie wiedziałeś co to jest oraz, że ma swoją specjalną nazwę.

Chalaza to biały, ciągnący się element, który przyczepiony jest do żółtka. Zazwyczaj występują po jednym z każdej strony żółtka. Najlepiej widać je przed ugotowaniem jajka.

Jajka, które jemy są niezapłodnione i pochodzą od kur.

Jeśli jajko byłoby zapłodnione, w środku rozwijałby się mały kurczak, a chalaza pozwalałby mu utrzymać się wewnątrz żółtka.

Niektórzy z Was mogą stwierdzić, że to obrzydliwe, ale nie martwcie się, chalaza jest w 100% jadalna. Bardzo dobrze, jeśli widać ją wewnątrz nieugotowanego jajka. Im bielsza, tym lepsze jajko.

Oznacza to, że jajko jest świeże. Im starsze, tym ciężej dostrzec chalazę.

Jeśli nie widać jej w ogóle, oznacza to, że jajko niedługo zacznie się psuć i raczej nie powinieneś go jeść.

Pamiętaj, aby zwrócić na nią uwagę następnym razem, gdy będziesz robić omlet albo jajecznicę.

Teraz wiesz już o chalazie. Przyznaj, że czujesz się mądrzejszy i podziel się tym wpisem ze znajomymi!

źródło: polubione.com