Mąka to obowiązkowy produkt spożywczy w każdym domu. Wiele osób kupuje jakąkolwiek mąkę pszenną, nie zwracając uwagi na oznaczenia. Są one jednak bardzo ważne. Każdy z typów mąki przeznaczony jest do przygotowywania innych wypieków, makaronów, klusek czy naleśników. Odpowiedni jej wybór zapewni idealną konsystencję i smak wyrobu.

Typ mąki określa zawartość “popiołu” w mące, czyli substancji mineralnych. Według obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów zbożowych wyróżnia się następujące typy mąki:

typ 00 (zerowa zawartość popiołu)

typ 450 – tortowa (zawartość popiołu do 0,5 proc.)

typ 550 – luksusowa (zawartość popiołu od 0,51 proc. do 0,58 proc.)

typ 650 – (zawartość popiołu od 0,59 proc. do 0,69 proc.)

typ 750 – chlebowa (zawartość popiołu od 0,70 proc. do 0,78 proc.)

typ 1050 – (zawartość popiołu od 0,79 proc. do 1,20 proc.)

typ 1400 – sitkowa (zawartość popiołu od 1,21 proc. do 1,60 proc.)

typ 1850 – graham (zawartość popiołu od 1,61 proc. do 2,00 proc.)

typ 2000 – razowa, śruta chlebowa (zawartość popiołu nie więcej niż 2,00 proc.)

źródło: fakt.pl