To, co wymyślił ten szef kuchni, jest wykwintną przystawką zrobioną z… ziemniaków

Co najczęściej jedzą Polacy? Nie ma co ukrywać, że uwielbiamy ziemniaki w każdej formie! Tym razem prezentujemy Wam oryginalny pomysł na zaserwowanie pięknie pachnących ziemniaczków.

Będziecie potrzebować:

– ok. 1,5 kilograma ziemniaków,
– 90 gram masła,
– 3 gramy suszonego czosnku,
– 1 łyżeczkę tymianku,
– 25 gram parmezanu,
– sól i pieprz.

Będzie pysznie i tanio 🙂

Zaczynamy od wysmarowania foremki masłem. Tutaj została użyta foremka na 12 babeczek.

1

Następnie obieramy i myjemy ziemniaki, a potem kroimy je w plasterki o grubości mniej więcej 2 milimetrów.

2

Trzemy ser i posypujemy nim pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Topimy resztę masła i zalewamy nim ziemniaki.

3

Wszystko dokładnie mieszamy. Od tego zapachu na pewno nabierzecie apetytu!

4

Układamy ziemniaki w foremkach, warstwowo, a potem dodatkowo posypujemy je jeszcze odrobiną pieprzu i tymianku.

5

Pieczemy ziemniaczane babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 55 minut (mniej więcej).

6

Musimy chwilę odczekać aż nieco ostygną i delikatnie wyjmujemy babeczki z foremki. Smacznego!

7

Idealny przepis dla fanów ziemniaków! Udostępniajcie 🙂

źródło: smaczne.to

Share